De speciale Gregoriaanse mis met Herman Finkers.
Volledig scherm
De speciale Gregoriaanse mis met Herman Finkers. © Peter de Bruijn

Herman Finkers: ‘Gregoriaanse muziek iets moeilijker dan Heb je even voor mij’

DEN BOSCH - Een Volle Sint Jan bij eerste ‘Missa in Mysterium’ in Den Bosch. Zo’n zevenhonderd belangstellenden hebben zaterdagavond ‘Missa in Mysterium’ in de Sint-Jan bijgewoond. De Gregoriaanse meezing-mis is een idee van cabaretier Herman Finkers. 

Hij draagt tijdens de bijzondere eucharistieviering teksten als een soort van ondertiteling voor. Tijdens de bijzondere eucharistieviering met vrouwenschola ‘Wishful Singing’ en de mannenschola van de Sint-Jan wordtde mis vrijwel helemaal gezongen. ,,U bent iemand die mede de mis uitvoert. Sterker nog, u bent de zanger en acteur in een opera’ valt in het ‘kerkboekje’ met noten en Latijnse teksten te lezen.”

Grappig maar ook diep gelovig

,,Het is wel wat ingewikkelder dan Heb je even voor mij”, zegt Finkers als hij de eerste Latijnse woorden met het publiek oefent. Gert Jan en Joanne komen voor Missa in Mysterium uit Amersfoort. ,,Mooi dat Finkers een oud concept opnieuw introduceert”, zegt Gert Jan na afloop. ,,Hij maakt voor een groter publiek toegankelijk wat de schoonheid en de gedachte achter het samen zingen is. Dat vind ik heel mooi. Finkers is grappig, maar ook diepgelovig.”

,,Het was spannend”, kijkt Herman Finkers terug op de meezingmis in Den Bosch. ,,Ik kom uit de theaterwereld. De Sint-Jan is natuurlijk ‘Het Carré of de Notre Dame van Nederland onder de kerken’. Iedereen was verstild. Ik sprak net een mevrouw. Zij zei dat het een mooie meditatieve bijeenkomst was.”

  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.