Een Zonnelied-medewerkster met vuile was op weg naar het fietsenhok.
Volledig scherm
Een Zonnelied-medewerkster met vuile was op weg naar het fietsenhok. © Marc Bolsius

Het fietsenhok, daar kun je de vuile en schone was van Het Zonnelied veilig omruilen

AMMERZODEN - Hoe vervelend ook dat coronavirus, het maakt soms ook wel creatief. Noodgedwongen.  Zoals in Ammerzoden. 

Zo zitten ze bij de verschillende zorgcentra van BrabantZorg natuurlijk best wel omhoog met het rigoureuze besluit dat alle huizen ‘dicht’moeten. Bewoners mogen er niet uit, bezoek er niet in, ook familie niet. Uiteraard om te voorkomen dat dat vervelende virus zich verder verspreidt.

En dan loop je tegen heel veel kleine en grote praktische problemen aan. Neem nou de was. Veel bewoners maken gebruik van de (betaalde) service om hun was mee te geven naar de wasserij waar het Zonnelied mee werkt. 

Maar er zijn ook zat bewoners die er de voorkeur aan geven om dat hun familie te laten doen dat (en andersom vinden familieleden het minstens zo vaak prettig om dat nog te kunnen doen). Maar ja, als die voordeur op slot is en het huis voorlopig verboden gebied, wat moet je dan? Zakken met vieze was uit het raam mieteren? Zou kunnen. maar schone en gestreken was teruggooien is weer zo'n gedoe. 

Schone en vuile was

In Ammerzoden zijn ze sinds een week wat praktischer. Een leegstaand fietsenhok in een hoekje van het terrein van het zorgcentrum is tijdelijk omgedoopt tot logistiek centrum voor schone en vuile was. In het hok staan rekken waar namen van afdelingen opstaan.  Zonnelied-medewerkers deponeren de vuile was in een plastic tas (met naam). En de familie kan eens in de zoveel tijd deze vuile was omruilen voor schone en gestreken kleren, die hun weg vinden naar het huis. 

Shampoo of zeep

 ,,Mensen kunnen de rekken ook gebruiken om andere dingen in te leggen", zegt de locatiemanager van Het Zonnelied. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een pakje koekjes of een doos chocolade. ,,En spullen voor de verzorging zoals shampoo of zeep.”

,,Er is geen algemene regel dat elk huis van BrabantZorg het op deze manier doet", zegt een woordvoerster. ,,Want niet elke huis is hetzelfde. Per locatie zoeken we een werkbare oplossing.”

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.