Volledig scherm
Links John de Bruijn en rechts de Georgische ambassadeur, Z.E. George Shavashidze. © Ambassade Georgië

Hoge Georgische onderscheiding voor Bosschenaar John de Bruijn voor opzetten bijzonder onderwijs

DEN HAAG - Bosschenaar John de Bruijn heeft van de ambassadeur van Georgië de ‘Order of Honour’ ontvangen van dat land. Deze onderscheiding wordt voornamelijk gegeven aan Georgiërs, maar De Bruijn ontvangt er nu één voor het opzetten van onderwijs voor kinderen met problemen in het autistisch spectrum.

De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich gedurende langere tijd intensief hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de opbouw van de staat door bijvoorbeeld  verbeteringen in de gezondheidszorg, onderwijs en wetenschap. In 2010 nam de De Bruijn het initiatief tot het opzetten van onderwijs voor kinderen met problemen in het autistisch spectrum. Dat bestond daar toen niet. De kinderen werden ondergebracht in kindertehuizen, vaak ver weg van hun ouders.

Samen met wijlen Ton Lebbink, voorheen directeur van de mytylschool in Tilburg, nationaal en internationaal expert op het terrein van onderwijs voor kinderen met allerlei beperkingen, zette De Bruijn een vijfjarenplan op. Uiteindelijk werden er vier pilotscholen opgezet waar ruim vijf jaar lang intensief is samengewerkt tussen Nederlanders en Georgiërs. Aan de slotconferentie in 2016 in Tbilisi namen meer dan honderd Georgische experts deel. Nu bestaat er op tal van scholen in meerdere districten aangepast onderwijs voor deze kinderen.