Volledig scherm
© Marc Bolsius

Huisartsen zoeken 800 wijkbedden

DEN BOSCH - Huisartsen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zoeken koortsachtig naar mogelijkheden om met corona besmette patiënten buiten het ziekenhuis op te nemen en te verzorgen. Voor eind volgende week moeten er 800 bedden zijn voor patiënten en hun mantelzorgers.

Huisarts Kievits
Volledig scherm
Huisarts Kievits © privéfoto

Bij het initiatief zijn de huisartsen betrokken in het verzorgingsgebied van het JBZ; Den Bosch en omgeving en de Bommelerwaard. ,,We willen onze patiënten zorg op menselijke maat kunnen bieden”, zegt de Vughtse huisarts Regie Kievits. Zij is een van de coördinatoren van dit project. ,,Als je nu ziek wordt en in een ziekenhuis komt lig je daar helemaal alleen op een kamer. Er is geen bezoek mogelijk en je ziet alleen maar mensen in akelige pakken.”

Dat vooruitzicht willen de huisartsen en JBZ toekomstige coronapatiënten besparen. Zij worden juist opgenomen mét een mantelzorger, die uiteraard ook in quarantaine moet. Voorwaarde is daarom dat de kamers twee bedden hebben. 

,,Door alle hygiënemaatregelen en het feit dat je geen bezoek mag ontvangen, is een ziekenhuisopname emotioneel heel zwaar. Menselijkheid, de nabijheid en steun van dierbaren is een essentieel onderdeel van het welbevinden. Wij denken dat dit een positief effect kan hebben op het herstel.”

De kamers moeten er komen in samenwerking met de zorginstellingen voor verpleeg- en thuiszorg. ,,Wij zijn op zoek naar hotels, conferentieoorden, vakantieparken”, zegt huisarts Kievits. ,,Ruimtes met kamers waar thuiszorginstellingen de 24 uurszorg kunnen verlenen. Huisartsen geven de medische zorg. Specialisten van het ziekenhuis zijn 24 uur per dag bereikbaar op de achtergrond.” Ook is bezoek op deze kamers mogelijk.

Samenwerkingsgroep

Vanaf maandag moeten de wijkbedden in gebruik worden genomen. Deze week werd duidelijk dat in Sint Jozefoord in Nuland een soortgelijk initiatief start voor de dorpen Nuland, Vinkel en Geffen. ,,Dat klopt. Dit is een initiatief van de individuele huisartsen. Ons project gaat uit van het JBZ en JBH, de samenwerkingsgroep Jeroen Bosch Huisartsen.”

Zoektocht waarnemers

Eind volgende week moeten er 400 patiëntbedden beschikbaar zijn. ,,Dat wordt een hele klus, er wordt koortsachtig gezocht. De hoeveelheid is ook afhankelijk van de actualiteit.” De zoektocht beperkt zich niet tot bedden. Ook zijn extra huisartsen nodig. Daarvoor wordt een beroep gedaan op waarnemend huisartsen. ,,Vrijdagochtend hadden zich 8 waarnemers gemeld. Voldoende om maandag van start te gaan. Het zijn volwaardige huisartsen, alleen hebben ze nog geen eigen praktijk.”

Nu al bespreken

De patiënten die voor de wijkbedden in aanmerking komen worden door eigen huisartsen geselecteerd. ,,Dat zijn mensen die flink ziek zijn, 24 uurs zorg nodig hebben en zuurstof. We hopen dat de huisartsen met patiënten vanaf nu al ook de mogelijkheid van opname in een wijkvoorziening bespreken.”