De huiskamer van de Kletsavonden boven café De Smidse, jury en allerlei mensen die er ook niet hoeven te zijn. De jury aan tafel met links staande aanelkaarkletser Leo van Gerven.
Volledig scherm
PREMIUM
De huiskamer van de Kletsavonden boven café De Smidse, jury en allerlei mensen die er ook niet hoeven te zijn. De jury aan tafel met links staande aanelkaarkletser Leo van Gerven. © Marc Bolsius

In de huiskamer van de Oeteldonkse Klets is er geen plaats voor strijd

DEN BOSCH - De Kletsavonden zijn niet weg te denken uit Oeteldonk. De drie woensdagavonden vóór het carnaval nemen typetjes in café De Smidse elkaar en het carnaval op de hak. ,,Er is geen concurrentie, er is geen echte strijd.’’ Een kijkje in de keuken, nee huiskamer,  van de slappe onzin. 

Boven café De Smidse ligt de voormalige huiskamer van eigenaarsfamilie De Graauw, al decennia het thuis van de kletsers van het Bossche carnaval. Op het kleine aantal vierkante meters drinken de deelnemers hun zenuwen wat weg, steken ze elkaar een hart onder de riem en wordt er bij elkaar op de schouders geslagen. Vooraf om te bemoedigen, achteraf als blijk van waardering. ,,Een heel speciale sfeer’’, zo omschrijft Monique Gloudemans, die in 2000 voor de eerste keer meedeed en dus boven mag komen, het gevoel.