Volledig scherm
De bouw van de parkeerkelder voor 'Aan het Plein' is in volle gang in Berlicum. © Domien van der Meijden

In sneltreinvaart parkeerkelder in de maak van ‘Aan het Plein’ in Berlicum

BERLICUM - In een enorme bouwput op de hoek van de Runweg met de Hoogstraat in Berlicum is de aannemer begonnen aan de bouw van een grote parkeerkelder. Het vormt de opmaat naar de bouw van het complex met de naam ‘Aan het Plein.’

 Het nieuwbouwplan krijgt 46 appartementen, een nieuwe supermarkt voor de Aldi met 1400 vierkante meter winkelruimte en nog eens 1000 vierkante meter voor kleinere winkels. De 46 appartementen krijgen geen gas. Er komen warmtepompen en zonnepanelen. 

Dak van de supermarkt wordt binnentuin

Het dak van de nieuwe supermarkt wordt de binnentuin voor de bewoners van de appartementen. Om de stijgende bouwkosten binnen de perken te houden zijn een aantal grotere appartementen door een nieuwe verdeling kleiner gemaakt, zodat er ook meer appartementen in het complex zitten dan aanvankelijk. De bouwtijd van het hele complex duurt ongeveer een jaar.

Om de enorme bouwput droge voeten te laten houden is er bemaling aangelegd voor de kelder. Daarbij is het altijd de afspraak dat het water vlakbij de bouwput blijft. Met een leiding over de Runweg wordt het grondwater daarom in een nabijgelegen sloot gepompt.

Volledig scherm
Via een leiding boven de Runweg wordt grondwater in een nabij gelegen sloot gepompt. © Domien van der Meijden