Gezellige Zaken in de Uilenburg
Volledig scherm
Gezellige Zaken in de Uilenburg © copyright Marc Bolsius

Inhalen is geen optie voor evenementen in Bossche prullenbak, maar samenvoegen kan dan weer wél

DEN BOSCH - Festivals en andere activiteiten op de evenementenkalender van de gemeente Den Bosch die vóór 1 juni op de planning staan maar niet door gaan in verband met het coronavirus, kunnen niet ingehaald worden. Wel geeft de gemeente de mogelijkheid om evenementen samen te voegen met activiteiten ná 1 juni.

Evenementen verzetten kan volgens wethouder Mike van der Geld simpelweg niet. Er is geen plek meer op de evenementenkalender en het zou te veel vragen van de politie- en gemeentecapaciteit. Wanneer evenementen samen worden gevoegd, dan zou dat probleem er niet zijn. ,,Als een festival op die manier uit wordt gebreid, dan is er minder capaciteit nodig dan wanneer je een festival zou verzetten", stelt Van der Geld. 

‘Supermooie activiteiten gaan niet door’

Hij baalt als een stekker van het wegvallen van de evenementen. ,,We hadden een fantastische evenementenkalender. Supermooie activiteiten gaan nu niet door. Hopelijk kunnen organisatoren de draad weer oppakken zodat ze volgend jaar terug op de kalender keren.”De gemeente verstrekte tienduizenden euro's aan subsidie aan verschillende evenementen die nu geen doorgang vinden. Dat geld hoeft niet terugbetaald te worden. ,,Ook voor die organisatoren zijn het onvoorziene kosten. We gaan er coulant mee om", laat Van der Geld weten.

Gezellige Zaken

Een evenement wat met een ander evenement samengevoegd zou kunnen worden is het culinaire festijn Gezellige Zaken. Van 22 tot en met 24 mei zou dat in de Uilenburg zijn en mede-organisator Martijn Verbeek sloot vorige week tegenover het Brabants Dagblad niet uit dat het evenement verzet zou worden, toen nog niet bekend was dat verzetten kon. ,,Het is voor onze bezoekers en de deelnemende horecazaken namelijk superjammer dat het dit jaar niet doorgaat", zegt hij een week later. ,,Alleen is het geen ramp als het een jaartje niet doorgaat. We hebben genoeg vet op de botten.”

Verbeek en consorten gaan zelf niet actief op zoek naar evenementen om samen mee op te trekken. Pas wanneer een ander evenement aan de bel trekt, gaat de organisatie van Gezellige Zaken kijken naar mogelijkheden. ,,Mocht het zover komen, dan zou de voorkeur uitgaan naar een sterk evenement met een heel andere insteek, zodat we niet in dezelfde doelgroep vissen. Mij zou het dan leuk lijken om twee heel verschillende evenementen te combineren.”

Festival Cement

Twee evenementen zijn al met elkaar in gesprek om samen te werken. Festival Cement dat op verschillende locaties van 20 tot en met 28 maart plaats zou vinden, praat met de organisatie van Theaterfestival Boulevard om daarbij aan te sluiten. 

Theaterfestival Boulevard in 2018
Volledig scherm
Theaterfestival Boulevard in 2018 © Bart Gotink/BD