De ingang van de PI in Vught, waar de terrorisme-afdeling zit.
Volledig scherm
De ingang van de PI in Vught, waar de terrorisme-afdeling zit. © ANP

Inspectie van ministerie lovend over terroristen-afdeling in gevangenis Vught

VUGHT - De twee speciale terroristenafdelingen (TA) in de gevangenissen in Vught en in De Schie in Rotterdam functioneren goed. De inspectie Justitie en Veiligheid is positief over het regime en het personeel, zo staat in haar rapport.

De begeleiding van gedetineerde mannen en vrouwen met een extremistisch gedachtegoed, is maatwerk. Medewerkers van de TA’s hebben speciale vaardigheden en kwaliteiten ontwikkeld, de omgang met de gedetineerden is respectvol en er wordt voldoende gewerkt aan de terugkeer in de samenleving, aldus de inspectie.

Op de afdelingen wordt erop ingezet de betrokkenen hun radicale ideeën te laten varen. Of dat werkelijk lukt of dat ze zich alleen maar goed gedragen tijdens detentie, weet de inspectie niet. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig.

De twee afdelingen zijn opgericht in 2006, toen bleek dat radicaal-islamitische lieden in gewone gevangenissen medegedetineerden ronselden voor de jihad. Gedetineerden en Amnesty International noemden het beleid op de afdeling twee jaar geleden nog in strijd met de mensenrechten. Daar is volgens de inspectie geen sprake van. 

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.