Volledig scherm
Jonge mantelzorgers vroegen in 2016 zelf in Den Bosch aandacht voor hun nieuwe platform Vanzelfsprekend. © Dolph Cantrijn

Jonge Bossche mantelzorgers verdienen het en krijgen extra aandacht

Vier fracties in de Bossche gemeenteraad willen meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Die komt er ook, beloofde wethouder Van Olden. 

DEN BOSCH - Zonder mantelzorgers kan de maatschappij niet meer zei wethouder Huib van Olden gisteravond in de commissie sociaal.  Ook Den Bosch niet. Bij mantelzorgers wordt vaak gedacht aan 55 plussers . Maar er zijn ook een heleboel jongeren die door omstandigheden voor een familielid moeten zorgen. Niemand van die jongeren die dat níet graag doet, zo leert de ervaring. Maar het gaat mdestal wel ten koste van hun sociale leven, studie of sport.

Onderzoeken over mantelzorg leren dat gemiddeld een op de vier Bosschenaren wel eens mantelzorg verlenen. Hoeveel jongeren daaronder vallen in de gemeente weet niemand precies. Ze verdienen daarom dat ze als groep eens duidelijk in beeld komen en extra onersteuning krijgen, vinden CDA, Bossche Groenen, VVD en Pvda in de gemeenteraad.  Hoe en wat, weten de vier fracties ook niet precies, zo blijkt uit een notitie die ze gisteravond ter sprake brachten in de commissie sociaal. Collega-raadsleden en het college werden uitgenodigd om daar eens serieus over verder te denken. 

Wettelijk verplicht

Geen fractie die daar verder niet voor te porren was. En ook wethouder Van OIden kon er moeilijk nee tegen zegen. Toeval of niet,  B en W hebben net opdracht gegeven voor een groot (digitaal) onderzoek naar mantelzorg in de gemeente. De gemeente is namelijk wettelijk verplicht om mantelzorgers voldoende steun te bieden om hun taak te kunnen uitvoeren. Daarom wordt nu onderzocht of dat allemaal nog functioneert. De enquête die momenteel wordt gehouden geeft hopelijk ook meer duidelijkheid  over de jonge mantelzorgers. Van Olden hoopt rond mei de raad bij te praten over de uitkomsten. 

Beter in beeld komen

Hij zei gisteravond medewerking toe om te komen tot een plan van aanpak. Daarmee moeten de jonge mantelzorgers onder meer beter in beeld kan komen bij zorgpartners, (sport)verenigingen, onderwijs, familie en buren.  Praktisch tips, heldere informatie die aansluit bij hun wereld en achtervang/hulp  als het nodig is zijn dringend gewenst, zei Bossche Groenenraadslid Rianneke Mees namens de indieners. 

  1. Wéér spat droom van eigen huis uiteen voor Bossche jongeren: ‘De stoom komt uit onze oren’
    PREMIUM

    Wéér spat droom van eigen huis uiteen voor Bossche jongeren: ‘De stoom komt uit onze oren’

    DEN BOSCH - In de soms felle discussie over wel of geen nieuwbouw in het Annapark in Hintham is het bouwplan voor de nabijgelegen basisschool De Vlieger plots een alternatief: zet er maar een paar verdiepingen extra op, roept de Bossche politiek. Voor de 17 jongvolwassenen met een (licht) verstandelijke beperking die er (zouden) gaan wonen én 32 betrokken ouders dreigt opnieuw een droom uiteen te spatten. ,,Teleurgesteld? De stoom komt uit onze oren!’’