Jonge Hendrik III van Nassau-Breda verhuist van Engels boudoir naar Het Noordbrabants Museum
BREDA/DEN BOSCH - Sinds kort is het te zien in het Noordbrabants Museum in ‘s Hertogenbosch. Een uniek portret van Hendrik III van Nassau-Breda. Ergens geschilderd tussen 1503 en 1504. Eeuwenlang hing het in een boudoir van een vroegere Engelse koningin.
Die Hendrik III (1483-1538) was niet zomaar een graaf van Nassau. De Heer van Breda, een titel die hij erfde van zijn kinderloze oom Engelbrecht II, tekende de stad. Als man van de wereld moderniseerde hij de Grote Kerk, verbouwde het Bredase kasteel tot eerste renaissance-bouwwerk van Nederland en stond aan de wieg van Valkenberg en Mastbos.
Boeiend leven
Hendrik had een boeiend leven. Dat blijkt onder meer uit een uitgebreid onderzoek van junior-conservator dr. Marlisa den Hartog van het Noord-Brabants Museum. Hij was nog maar net 16 jaar, toen zijn oom hem vanuit het Duitse Siegen naar Breda haalde. De jongen moest worden voorbereid op zijn taken. Of Hendrik vaak in Breda was, is de vraag. Veel tijd bracht hij door aan de hoven van Bourgondische hertogen in Brussel, Mechelen en Gent.
Het was ook daar dat hij een innige band opbouwde met Filips de Schone. Hij werd diens vertrouweling, reisde al jong met Filips door Spanje en Frankrijk. Niemand minder dan Filips leidde (samen met de Franse koning) de jeugdige Hendrik in 1503 in Frankrijk naar het altaar voor zijn huwelijk met de steenrijke Françoise Louise de Savoye.
Vers portret
Hendrik was toen 20 jaar. Het was niet zijn keus om met Francoise te trouwen. En ook haar vader was niet erg happig op de in zijn ogen povere huwelijkskandidaat. Tot Hendriks erfenis goed was geregeld en een Bredase delegatie vader de Savoye overhaalde. Volgens Den Hartog kan het goed zijn dat daar het zojuist geschilderde portret van Hendrik III werd getoond. Zo ging dat in die tijd.
Hoe dan ook, Hendrik (oom van Willem van Oranje) schopte het ver. Hij werd drossaard van Brabant, ridder in de Orde van het Gulden Vlies, stadhouder van Holland en Zeeland en was als opperkamerheer van Karel V (zoon van Filips) direct betrokken bij diens keizerskroning. Hij hertrouwde met voorname vrouwen als Claudia van Chalon en Mencía de Mendoza. Als kunstliefhebber bezat hij de beroemde Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch.
Engelse koningin
Waarom is niet duidelijk, maar op zeker moment hing de voormalige Engelse koningin Catharina van Aragon (1485-1536) na haar scheiding van de beruchte Hendrik VIII, het portret van de Bredase Hendrik III in haar boudoir in Kimbolton Castle. Daar sierde het eeuwenlang de muur. Tot de latere eigenaars, de hertogen van Manchester, het van de hand deden. In 2020 kocht het Noordbrabants Museum het op een veiling van Christie’s London.
Onlangs voegde het museum het toe aan de vaste presentatie ‘Het verhaal van Brabant’. Conservator Marlisa den Hartog deed onderzoek naar het portret. Een bijzonder portret. Niet alleen omdat het een afbeelding is van een hele jonge Hendrik III, hij was nog maar 20 jaar toen het werd geschilderd, maar ook omdat het het enige schilderij van hem is in Nederland. Er zijn wel andere portretten. Maar die tonen een oudere Hendrik en zijn te zien in Spanje, Duitsland en Amerika.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
indebuurt.nl
Bosch Mysterie: dit is wanneer je een woning officieel een herenhuis mag noemen
Het zijn meestal statige panden die horen bij het aangezicht van Den Bosch: herenhuizen! Je vindt ze op verschillende plekken in de stad en zien er vaak imposant uit. Maar wanneer is een herenhuis officieel een herenhuis? -
door de lezer
Hatem heeft maar een been en is dolblij met zijn nieuwe rolstoel
Els Bruëns zet zich met de Stichting Tunesië Communicatie al jaren in voor de hulpbehoevenden in Tunesië. In mei reisde ze weer naar het land en schreef daar een verslag over.'s-Hertogenbosch -
PREMIUM
Student en activist Robin bezette de bestuurskamer van de TU/e: ‘We zitten expres in de weg’
EINDHOVEN - Verbreek alle banden met de fossiele industrie. Met die eis bezetten studenten van de TU/e onlangs de bestuurskamers van de universiteit, alweer. De studenten werden hardhandig het pand uitgezet. ,,Wij gaan tegen de regels in om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.”'s-Hertogenbosch -
PREMIUM
Na de opluchting over géén azc in de buurt kwam de boosheid: ‘Alles is achter onze rug om gegaan’
DEN BOSCH - Toen omwonenden van de Bruggensestraat in Rosmalen anderhalve week geleden hoorden dat er in hun buurt géén azc kwam, waren zij in eerste instantie opgelucht. Daarna kwam de verontwaardiging. Waarom hadden zij niks over de azc-plannen gehoord, zelfs nadat ze er zelf meerdere keren naar gevraagd hadden? ,,Draagvlak is belangrijk, toch?”Rosmalen
-
PREMIUM
Vorig jaar nog fan, nu ineens international: ‘Ik ben nooit met Oranje bezig geweest’
's-Hertogenbosch -
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.