Volledig scherm
De motor van de omvergereden politieagent. © Bart Meesters

Justitie eist jeugddetentie voor omver rijden motoragent in Den Bosch: ‘Door oog van de naald gekropen’

 DEN BOSCH - Achter gesloten deuren heeft justitie vrijdag vijftien maanden jeugddetentie geëist tegen een 18-jarige man uit Den Bosch. Volgens het Openbaar Ministerie was de man bijrijder in de auto waarmee in de nacht van 2 op 3 november 2017 een Bossche motoragent ondersteboven werd gereden. 

Dat gebeurde bij de rotonde van de Kooikersweg en de Oude Vlijmenseweg, in Den Bosch-West. De politie had even eerder de achtervolging ingezet op een Renault Laguna met drie inzittenden. Daarbij werden snelheden tot wel 150 kilometer per uur bereikt. Op de rotonde probeerde de motoragent de aanstormende auto de weg te versperren, maar de Laguna reed hem ondersteboven. De agent vloog ‘ als een lappenpop’ door de lucht en kwam met een smak op de grond terecht. De inzittenden gingen er na de aanrijding te voet vandoor. De politie kon ze pas later arresteren. Toen bleek ook dat de drie op boevenpad waren geweest: in Engelen hadden ze een bumper en de koplampen van een Mercedes gestolen. 

Bestuurder

Vorig jaar november stond de toen 18-jarige jongen terecht die volgens justitie achter het stuur had gezeten. De rechtbank sprak hem echter vrij wegens gebrek aan bewijs. Justitie -dat dertig maanden cel tegen hem had geëist - denkt nog steeds dat deze man de bestuurder was. De jongen die vrijdag achter gesloten deur terecht stond, was volgens het Openbaar Ministerie de bijrijder, hoewel hij dat zelf ontkent. Volgens het OM zijn de bestuurder en de bijrijder medepleger van poging tot doodslag. Omdat ze samen op pad waren gegaan voor het stelen van Mercedes-onderdelen was hun samenwerking toen al een feit, zo lichtte de officier van justitie zijn juridische opstelling toe. 

Justitie zegt dat ‘camerabeelden, herkenning door agenten en verklaring van andere inzittenden’ duidelijk hebben gemaakt dat de jongen die nacht in de auto zat. De jongen zelf zegt dat hij bij zijn vriendin was. 

Quote

Ik ben door het oog van de naald gekropen

Bossche politieagent

Behalve de vijftien maanden jeugddetentie vraagt justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid voor drie jaar en een schadevergoeding voor de agent. Die maakte tijdens de zitting duidelijk dat hij beseft hoeveel geluk hij heeft gehad: ,,Ik ben door het oog van de naald gekropen. Maar het geluid van die brullende motoren en die twee koplampen die op me afkwamen, ik zal het nooit meer vergeten.” 

De derde inzittende, die achterin de auto zat, wordt niet vervolgd. 

De rechtbank doet op 4 oktober uitspraak. 

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
  2. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

    Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

    DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.