En de winnaar van de eerste Toegankelijkheidsprijsis....KC Meerlaer. Loes Schalken en Anita van Heusden waren niet te beroerd om op verzoek van presentator Marlien van Goor nog het een en ander toe te lichten
Volledig scherm
En de winnaar van de eerste Toegankelijkheidsprijsis....KC Meerlaer. Loes Schalken en Anita van Heusden waren niet te beroerd om op verzoek van presentator Marlien van Goor nog het een en ander toe te lichten © Chris Korsten

KC Meerlaer wint Toegankelijkheidsprijs Den Bosch

DEN BOSCH - De toegankelijkheid, bereikbaarheid en/of gebruiksvriendelijkheid van allerlei voorzieningen in de samenleving is dikwijls bar en boos. Met name voor mensen met een fysieke, zintuiglijke, psychische of verstandelijke beperking. 

Door de Toegankelijkheidsprijs in het leven te roepen wil de gemeente organisaties of bedrijven, die wél in het bijzonder hun nek uitsteken op dit gebied, belonen. De jury wees KC Meerlaer als de eerste winnaar aan.

Respect

Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig. Dat is de slogan die KC Meerlaer, gevestigd in de wijk Maliskamp, doorgaans hanteert. ,,Wij vinden het essentieel dat binnen ons centrum kinderen elkaar respecteren, en leren omgaan met zowel de overeenkomsten als de verschillen. De focus op integratie is daarbij ongelooflijk belangrijk. Een en ander komt tot uiting in de vele integrale activiteiten tussen basisschool De Masten, orthopedagogisch kindercentrum De Elzengaard en Kanteel Kinderopvang", sprak Anita van Heusden, directeur van de basisschool, kort na de bekendmaking. 

Samen met Loes Schalken, manager van De Elzengaard, nam ze maandagavond in het Bestuurscentrum een cheque van 3000 euro plus de wisseltrofee in ontvangst uit handen van wethouder en juryvoorzitter Ufuk Kāhya. De twee andere genomineerden waren Boxing Boldy en het Nulandse aannemersbedrijf Roy Verstegen.

Iedereen doet mee

In totaal waren 92 organisaties/personen aangemeld om voor de prijs in aanmerking te komen.

Eerder op de avond ondertekenden Jo Gorter namens het Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch en de wethouder samen het manifest ‘Iedereen doet mee’, voorafgegaan door een korte toespraak van VNG-afgevaardigde Kerstin Leidorf. ,,Vanaf nu hoort Den Bosch dus ook tot de zogeheten koplopergemeenten op dit terrein. We tellen in ons land 355 gemeenten, we hebben nog een lange weg te gaan. Als leidraad van het algehele beleid geldt het VN-verdrag inzake de rechten van de mens met een handicap, welke door Nederland in 2016 is geratificeerd”, aldus Leidorf.

Presentator Marlien van Goor, bijgestaan door gebarentaaltolk Jans Kandelaars, nodigde nog enkele personen uit om mooie voorbeelden uit de praktijk te delen met het publiek. Allereerst kwam de proef ‘slim parkeren’ onder de aandacht. Het betreft een pilot voor mensen met een gehandicaptenparkeerplaats, die binnenkort via een speciaal ontwikkelde app meteen kunnen zien waar ze in de stad kunnen parkeren en of de betreffende plek überhaupt nog vrij is. Het tweede voorbeeld betrof ‘het inclusieve park’ aan de Zuid-Willemsvaart, toegelicht door ruimtelijk ontwerper Wouter Corvers.

Jo Gorter en wethouder Ufuk Kàhya ondertekenen het manifest 'Iedereen doet mee' in het bijzijn van presentator Marlien van Goor
Volledig scherm
Jo Gorter en wethouder Ufuk Kàhya ondertekenen het manifest 'Iedereen doet mee' in het bijzijn van presentator Marlien van Goor © Chris Korsten
  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.