Het educatieve kunstproject 'Stel je voor' wordt uitgevoerd op het voormalige concentratie- en interneringskamp Vught, nu de Van Brederodekazerne.
Volledig scherm
Het educatieve kunstproject 'Stel je voor' wordt uitgevoerd op het voormalige concentratie- en interneringskamp Vught, nu de Van Brederodekazerne. © Jan van de Ven

Kunstproject op voormalig concentratiekamp in Vught wordt zoektocht naar wat vrijheid betekent

VUGHT - Vughtenaar Xander Beks vraagt met zijn educatieve kunstproject Stel je voor aandacht voor 75 jaar vrijheid. Het project moet uiteindelijk leiden tot een voorstelling op het terrein van het voormalige concentratie- en interneringskamp Vught, nu de Van Brederodekazerne van de Koninklijke Landmacht.

Vorig jaar en dit jaar is er volop aandacht voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Beks: ,, De weg naar vrijheid heeft veel slachtoffers gekend en mag alleen daarom al nooit vergeten worden. De huidige generatie komt echter steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af te staan en juist daarom is het waardevol om verhalen te blijven vertellen. Hoe brengen we dit verhaal naar hen toe? Door verschillende generaties, jong en oud, samen te brengen. In Stel je voor gaan ouderen en jongeren met elkaar in gesprek over de zoektocht naar wat vrijheid voor hen betekent.”

Theatrale wandeling

De voorstelling wordt op 16 en 17 mei opgevoerd. ,,Aan de hand van een theatrale wandeling worden de verhalen van jong en oud over vrijheid in een collage voor de bezoekers gespeeld, eindigend in een tijdelijke tentoonstelling. Diverse gezelschappen uit Vught en omgeving doen mee”, aldus Beks.

Quote

Een paar jaar geleden ontdekte ik dat mijn familie van vaders kant in de oorlog een ‘NSB-gezin’ is geweest

Xander Beks

Voor het kunstproject zoekt hij jongeren én ouderen die deel willen nemen. Beks houdt zich in het dagelijkse leven bezig met talenten van jongeren. ,,Ik stimuleer ze om volledig in vrijheid te mogen zijn en niet te camoufleren. Niet doen wat de rest doet, om te overleven. Ook ik heb met een bewogen familiegeschiedenis ervaren hoe belangrijk het is om in vrijheid te mogen opgroeien. Een paar jaar geleden ontdekte ik dat mijn familie van vaders kant in de oorlog een ‘NSB-gezin’ is geweest. Dat bracht heel wat teweeg, in mijn eigen leven en in dat van mijn familie. De gevolgen van morele keuzes voor nieuwe generaties hebben daarom mijn bijzondere aandacht.”

Bijzonder verhaal

Beks kreeg de stichting Educatief Experience Center WO1 enthousiast om het project op te pakken. Klaas van Eijkeren is de schrijver- regisseur. Fleur van Rijn is aangetrokken als theatermaakster.

Naast deelnemers is de Vughtenaar ook nog op zoek naar voorwerpen die een bijzonder verhaal vertellen en vrijwilligers die 16 en 17 mei hand- en spandiensten willen verrichten. Meer info: klaas.kve@gmail.com of 06- 54923148.

  1. Verkeerschaos aangepakt: Van Berckelstraat wordt fietsstraat, bus te gast en voor auto geen plaats
    PREMIUM

    Verkeers­cha­os aangepakt: Van Berckel­straat wordt fiets­straat, bus te gast en voor auto geen plaats

    DEN BOSCH - Een kluwen van auto’s, bussen en fietsers op de Van Berckelstraat. Het is een verkeerscocktail waarbij elkaar nauwelijks ruimte te geven is en fietsers nogal eens opzij moeten springen om auto's en stadsbussen te ontwijken. Daar gaat heel snel een einde aan komen. De verkeersader vanuit het noorden in de stad naar het centrum wordt een fietsstraat waarbij de bus te gast is. Auto's mogen er helemaal niet meer komen.