Volledig scherm
De meeste avondopenstellingen van het gemeenteloket in Perron-3 verdwijnen vanaf 1 september. © Bertjan Kers/BD

Loketten Stadskantoor en Perron-3 veel vaker dicht

DEN BOSCH - Burgerzaken in het Stadskantoor in het centrum van Den Bosch en Perron-3 in Rosmalen zijn  vanaf 1 september van dit jaar nog slechts één avond per week open voor onder meer het ophalen van een nieuw paspoort of identiteitskaart.  

De dienstverlening in Rosmalen wordt nog veel verder ingeperkt. De loketten zijn na 1 september op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag alleen nog 's morgens open van 8.30 - 12.00 uur, terwijl dat nu tot 17.00 uur is.  Op woensdag blijft Perron-3 van 8.30 tot 20.00 uur geopend.  Het stadskantoor aan de Wolvenhoek is na 1 september alleen nog op donderdagavond geopend.  Op deze manier wil het college van B en W  bezuinigen. Eerder werd al bezuinigd op de gemeenteloketten in Engelen en Empel. 

Omdat reisdocumenten sinds maart 2014 tien jaar geldig zijn, is het aantal aanvragen voor een paspoort en identiteitsbewijs afgenomen. De gemeente verwacht tot 2024 gemiddeld 14.500 paspoorten en 7800 ID-kaarten minder uit te geven. Volgens het college loopt de gemeente hierdoor jaarlijks 600.000 euro aan inkomsten mis. Én is er door het fors teruglopen van de aanvragen minder  personeel nodig. De openingstijden hetzelfde laten zou niet efficiënt zijn, aldus B en W. 

Het financiële tekort wordt niet alleen opgevangen door nog maar één avond in de week open te zijn, maar ook door te bezuinigen op het personeel aan de balie. In totaal schrapt de gemeente op burgerzaken 4 fte. De maatregelen gaan niet ten koste van de dienstverlening, stellen B en W. 

De bezorgdienst aan huis blijft tot tenminste 2024. En komend jaar wordt de eigen bijdrage (7,45 euro) voor het thuis bezorgen van reisdocumenten niet verhoogd. Medewerkers van de gemeente blijven twee keer per jaar naar zorginstellingen en seniorencomplexen bezoeken om minder mobiele inwoners te helpen bij het aanvragen en vernieuwen van documenten. 

Sinds 1 april kunnen worden vanwege de veiligheid van de medewerkers en documenten inwoners in de dorpshuizen al geen reisdocumenten uitgegeven.