Muziek tijdens Maritiem Light in Den Bosch.
Volledig scherm
Muziek tijdens Maritiem Light in Den Bosch. © Chris Korsten

Maritiem Light Den Bosch brengt voldoende variatie

DEN BOSCH - Het grootscheepse event Maritiem 's-Hertogenbosch dreigde door een financiële tegenvaller van ruim 12.000 euro, veroorzaakt ten tijde van de Bossche Waterweek van 2017, voorgoed kopje onder te gaan. Doordat de schuldeisers zich coulant opstelden, kon een schier onafwendbare verdrinkingsdood alsnog worden afgewend. Als alternatief kwam ineens een 'light'-versie boven water drijven.

De afgeslankte happening, die alléén op deze zaterdag op het affiche prijkte, was desondanks een succes. De jeugdige leden van Zeeverkennersgroep Sint Joris hebben zichtbaar lol op het water, op een steenworp afstand van het 'festival'-terrein van WSV De Waterpoort aan de Oliemolensingel. Verdeeld over een drietal vletten herbeleven ze als het ware hun kindertijd met een oeroud spel: tikkertje. Natuurlijk, de ultieme grap is wanneer iemand door al het geren toevallig buiten boord belandt, maar dat gebeurt niet.

Wrikken, een fluitje van een cent

,,We kunnen allemaal zwemmen, dus maak je niet druk", zegt Goof Hoogeveen(14), een van hen. Even later etaleert hij de techniek van het wrikken. ,,Je voortbewegen met behulp van één riem lijkt misschien best zwaar. Maar als je de juiste techniek beheerst, valt het reuze mee. Is het eigenlijk een fluitje van een cent."

Begeleider Stijn Mickers kijkt met een goedkeurende blik toe. ,,Ze zijn lekker bezig. De groep weet óók wel raad met disciplines als roeien en zeilen. Of we zo nu en dan op zee bivakkeren? Nee, dat niet, anders dat de naam van onze vereniging doet vermoeden. Haha. Het woordje 'zee' klinkt gewoon wat stoerder", grijnst Mickers.

Veel muziek met warme klanken

Vanaf de kade klinken warme, vrolijke melodieën. Het shantykoor van WSV Viking onder leiding van de gitaarspelende Jony van Beers kent geen remmingen en is niet te beroerd de kolen flink heet te stoken. Het Binnendiezekoor, Tis nie te Geleuve en Overtuygt zijn drie andere gezelschappen die tijdens dit evenement voor een muzikale noot zorgen. En terwijl kraamverkoper/schipper Jos Aarts enkele nautische producten, waaronder een ouderwetse scheepstoeter en een parallelliniaal aan de man probeert te brengen, bakt André van Nugteren menig visje op.

Juweeltje om te zien

De échte liefhebbers kunnen zich vergapen aan diverse historische schepen die in de directe omgeving zijn aangemeerd. Een van die vaartuigen, de Ms Jan de Wit, een bakdekkruiser van het bouwjaar 1917, is een juweeltje om te zien. ,,Deze Jan heeft in het kader van de afsluiting van de Zuiderzee jarenlang goederen en manschappen vervoerd naar de zogeheten werkeilanden. Inmiddels is-ie gepensioneerd en een unieke plezierjacht geworden. Een leuk bootje met slechts één nadeel: door al het (pot)ijzer hóór je hem roesten", verduidelijkt schipper Cor van de Griendt.

Bliksemsnel gereageerd

Rob van de Laar, voorzitter van Stichting Maritiem 's-Hertogenbosch, is tevreden over deze 'Light'-versie die te elfder ure in elkaar is geknutseld. ,,Aanvankelijk zou dit jaar door ons geen enkel evenement tot stand worden gebracht. Doordat we op een gegeven moment vernamen dat vele boten sowieso toch naar Den Bosch zouden komen, hebben we daar bliksemsnel op ingespeeld, met als doel de schippers een warm welkom te heten. Stichting Ondernemersfonds Centrum 's- Hertogenbosch(SOCH) heeft ons daarbij financieel geholpen. In 2021 hopen we weer een 'heavy' editie van Maritiem te brengen. Over de precieze invulling daarvan valt nu nog weinig te zeggen", aldus Van de Laar.

  1. Man voor rechter na  dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken
    PREMIUM

    Man voor rechter na dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken

    DEN BOSCH - ,,Hij rookte, filmde zichzelf en dronk alcohol tijdens het rijden. Daarmee nam hij onaanvaardbare risico’s.’’ Dat zei officier van justitie Patrick van Hees donderdag tijdens een rechtszitting over een Bossche automobilist (31) die terecht stond voor het veroorzaken van een ongeluk in juli 2018 op de A59 bij Rosmalen waarbij een vrouw (21) uit Gemert om het leven kwam.