Terras van restaurant Pollevie in het Paleiskwartier in karakteristiek pand
Volledig scherm
Terras van restaurant Pollevie in het Paleiskwartier in karakteristiek pand © Dolph Cantrijn

Meer ruimte voor én op het terras in Den Bosch, maar geen ruimte voor grote horecaconcepten in centrum

Do 20 feb. Er moet meer mogelijk zijn op terrassen direct buiten de binnenstad. Kleinschaligheid op horecagebied is verder de kracht van het centrum, en dus zal het ook in de toekomst lastig blijven voor grote horecaconcepten als sushizaken of grote pizzeria's om zich daar te vestigen. Dat staat in de nieuwe horecavisie van de gemeente.

Door Bart Gotink

De afgelopen jaren was er wat gerommel rondom het terrasbeleid buiten het centrum. Zo klaagde Buurt eerder deze maand over dat ze om half elf de stoelen moeten opruimen van het terras. Café Herman mocht geen pizza-oven op het terras zetten en statafels op een terras zijn nu nog overal verboden. De gemeente wil op dit soort vlakken nu naar maatwerk toe. Een langere openingstijd - veelal tot bijvoorbeeld twaalf uur - moet in sommige gevallen mogelijk zijn, afhankelijk van hoe de buurt daar op reageert. Ook kunnen er bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden voor een langere openingstijden enkel in het weekend of in de zomerperiode. Per terras moet kan dit straks worden bepaald, zo is het idee.

Nederland,  Den Bosch, de kerstboom verlichting in de Korte Putstraat
Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, de kerstboom verlichting in de Korte Putstraat © copyright Marc Bolsius

Geen sushi of Happy Italy

De nieuwe horecavisie is de eerste sinds 1994, al is deze tussendoor wel eens geactualiseerd. Vernieuwing in de horeca in Den Bosch blijft echter achter in Den Bosch, zo wordt geconstateerd. ,,We zetten in op groei van de horeca, zowel in kwaliteit als kwantiteit", zei wethouder Jan Hoskam (economische zaken) bij de presentatie. De kleinschaligheid van de horeca in de binnenstad is daarbij juist de kracht, geeft hij aan. Er moet dan ook ‘terughoudend’ worden omgegaan met het samenvoegen van pand of horeca op verdiepingen. ,,Voor grootschalige restaurants zoals sushirestaurants of zaken als een Happy Italy is buiten de binnenstad plek”, aldus Hoskam. Ook wil de gemeente geen woonruimte opofferen voor horeca.

Restaurant Garage Pompen & Verlouw
Volledig scherm
Restaurant Garage Pompen & Verlouw © Merijn Geurts | ITOOK

De kwaliteit van de horeca aan de Markt moet omhoog, wil de wethouder verder. Maar hij geeft direct ook aan niet te kunnen sturen op kwaliteit. ,,We kunnen wel letten op de uitstraling, zodat het historisch decor goed tot zijn recht komt", zei Hoskam daarover. Er zal dus wel strenger gekeken worden naar zeilen en schotten op terrassen die het zicht op historische gevels wegnemen. Soms zijn deze constructies ‘bijna verworden tot serres of aanbouwen’, en dat wil de gemeente niet langer.

‘Gedateerd horecabeeld’

De horeca in Den Bosch groeit met veertien procent sinds 2008, en dat is minder hard dan in steden als Tilburg, Eindhoven, Maastricht en Breda. Het aantal ketens ligt hier ook lager dan in andere steden, de zaken zijn gemiddeld ook kleiner. Wel gaat het goed met de horecazaken in de stad. Al met al leidt dat wel tot weinig vernieuwing en ‘op sommige punten een gedateerd horecabeeld', staat in de visie. Nieuwe concepten kunnen zich dan ook beter richten op bepaalde doelgroepen als jongeren of ouderen. Ook ziet de gemeente graag meer themarestaurants of wijnbars en proeflokalen waar met ‘kennis en kunde’ wordt geschonken. Aan weer een drinkcafé is weinig behoefte, is de inschatting. 

Het terras van Het Warenhuis op de Markt
Volledig scherm
Het terras van Het Warenhuis op de Markt © Peter De Bruijn

De grootste groei ligt overigens buiten de binnenstad, in het Paleiskwartier, de Tramkade en het EKP-terrein. Ook langs plassen en in parken wil Den Bosch meer horeca toestaan. In Rosmalen is uitbreiding van horeca aan de Driesprong mogelijk, bijvoorbeeld in lege winkelpanden. Ook in de Groote Wielen is ruimte voor 500 vierkante meter aan nieuwe horeca. Horeca in dorpen als Nuland, Vinkel en Empel moet vooral bijdragen aan de ontmoetingsfunctie of langs fiets- en wandelroutes liggen. Ook op bedrijventerreinen in de gemeente moeten meer vormen van horeca mogelijk worden.