Het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch moet vesting- en watermuseum worden.
Volledig scherm
Het Kruithuis aan de Citadellaan in Den Bosch moet vesting- en watermuseum worden. © Marc Bolsius

Miljoenen voor museum Bossche Kruithuis ‘zijn het waard’, maar niet voor iedereen

DEN BOSCH - De 3,6 miljoen euro die de gemeente Den Bosch in het Kruithuis steekt om er een vesting- en watermuseum van te maken is ’een hoop geld en is het waard omdat de toegevoegde waarde voor de stad groot is’.  Daarmee geeft de VVD de mening van de Bossche regeringspartijen over de plannen van het college van B en W weer. 

De PvdA en De Bossche Groenen zijn nog niet overtuigd van het miljoenenbedrag omdat de gemeente ook voor grote bezuinigingen voor de komende jaren staat. Dat blijkt uit de schriftelijke reacties die de partijen kunnen geven op de college-voorstellen omdat de vergaderingen van de commissies deze maand vanwege de corona-crisis niet worden gehouden.

Vijf ton zelf betalen

De Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch gaat het inrichten van het museum zelf betalen (5 ton) en exploiteren. Die huur is volgens Kring-voorzitter Yvonne Moerman alleen op te brengen als de rechten voor de Kring om te varen op de Binnendieze tussentijds worden verlengd. Die vaarconcessie loopt in 2025 af, maar er zou een nieuwe moeten komen voor de periode 2020-2035 om van inkomsten verzekerd te zijn.

Onlosmakelijk verbonden

Volgens de VVD is de directe link tussen varen en het Kruithuis meer dan logisch en wenselijk. ,,De schippers weten heel veel van de historie en dat linkt een op een met het Kruithuis. De vaarconcessie en het Kruithuis zijn wat ons betreft dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.’’

De officierswoningen met op de achtergrond het Kruithuis.
Volledig scherm
De officierswoningen met op de achtergrond het Kruithuis. © Marc Bolsius

D66 is benieuwd naar de afspraken. ,,Waarop is de duur van de vaarconcessie gebaseerd?’’ Voor D66 moeten de Zuid-Willemsvaart, Dommel en Aa vrij bevaarbaar te blijven.

Het CDA is altijd al een groot voorstander geweest, maar hoopt wel dat bij de opening van het museumn in 2022 het nabij gelegen Zuid-Willemspark ingericht is. 

Minder enthousiasme

Bij De Bossche Groenen en de PvdA is er minder enthousiasme. Voor DBG zijn er grote uitdagingen als het gaat om onder meer klimaat en armoede. ,,Het geld voor het museum zouden we ook kunnen investeren door samen met corporaties zonnepanelen op sociale huurwoningen te leggen.’’  

Miljoenen bezuinigen

Quote

Momenteel zijn er grote zorgen over de gevolgen van de coronacri­sis voor de culturele sector

PvdA, Den Bosch

De groene fractie 'worstelt’ met het voorstel, nog los van de bezuinigingen die Den Bosch te wachten staan. ,,De komende tijd investeren we al fors in cultureel erfgoed.: 1,5 miljoen in het Jeroen Boschhuis en ongeveer tien miljoen aan het Tuighuis. En dan is het nog de vraag of we in deze tijd niet juist het toerisme moeten afwenden in plaats van opzoeken.’’

Ook de PvdA heeft kanttekeningen. ,,Momenteel zijn er grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de culturele sector. Bij deze discussie over investeringen moeten we wel in het achterhoofd houden dat we wellicht moeten voorkomen dat culturele instellingen en makers zwaar getroffen worden of zelfs omvallen. Is het College bereid om dan bij te springen?’’

Voldoende geld over?

Rosmalens Belang vraagt zich af of er na de miljoeneninvestering nog voldoende geld in de pot zit om in de toekomst de panden van de gemeente nog te kunnen onderhouden. 

Het college van B en W reageert niet vóór 3 april op de opmerkingen die de verschillende partijen gemaakt hebben. De eerstvolgende gemeenteraadsvergadering is op dinsdag 7 april gepland, maar het is nog onzeker of deze vergadering doorgaat.