Misdragingen Marco Kroon bewezen: 100 uur taakstraf, Kroon kondigt hoger beroep aan

VIDEODEN BOSCH - Oorlogsheld Marco Kroon (49) is vandaag in de rechtbank van Arnhem veroordeeld tot 100 uur taakstraf wegens zijn misdragingen tijdens het carnaval in Den Bosch in maart van dit jaar. De straf, voor het uitdelen van een kopstoot en het tonen van zijn geslachtsdeel, is conform de eis. Wel behoudt Kroon met deze veroordeling zijn Willems-Orde.

Kroon is perplex na de uitspraak. ,,Dit is nog niet afgelopen”, zegt hij tegen de vele vrienden en (oud)-collega's die hem steunden tijdens de uitspraak. Kroon gaat zeker in hoger beroep want hij herkent zichzelf absoluut niet in hoe hij nu door de rechter werd weggezet.  ,,Ik heb mij heel erg moeten inhouden . Ik heb niet bewust een kopstoot gegeven en al helemaal geen schennis gepleegd. Ik vind dat mij enorm onrecht wordt aangedaan en voel mij zelfs een beetje beledigd. 

Kroon schaamt zich dood dat mensen nu ‘denken dat hij schennis heeft gepleegd’. ,,Daar baal ik enorm van. Niet alleen voor mezelf, maar ik heb ook nog een gezin. Een familie en andere mensen om mij heen. ,,Wat erg pijn doet is dat ik nu mensen teleurstel die wel in mij vertrouwden. Terwijl ze dat nog wel steeds in mij kunnen blijven doen. Want ik heb het namelijk niet gedaan. Dit hoofdstuk is nog niet afgelopen.” Wat de straf betekent voor zijn baan weet hij nog niet. 

Defensie laat weten zich te beraden op eventuele maatregelen tegen Kroon. Het ministerie onderzoekt of hij zijn verklaring van geen bezwaar (VGB) kan behouden. Zo’n procedure wordt automatisch opgestart als een militair veroordeeld is tot een taakstraf van minimaal 40 uur. Zonder VGB kan een militair de meeste functies niet uitoefenen. Het onderzoek zal ‘enkele weken’ in beslag nemen. Kroon blijft, hangende het hoger beroep, geschorst.

Confrontatie gezocht

De rechter maakte bij aanvang duidelijk dat het wildplassen van Kroon en de bekeuring die daarvoor werd uitgeschreven niet tot de strafzaak behoren. De vermeende kopstoot en het tonen van Kroons geslachtsdeel doen dat wel. De rechter is van mening dat het optreden van de agenten en toezichthouders de zaak niet heeft laten escaleren.

Op de beelden is te zien dat zij rustig staan te wachten op de arrestantenbus. Het is Kroon die meermalen de confrontatie zoekt. Kroon zou de agenten daarmee in diskrediet hebben willen brengen, maar is volgens de rechter degene die zich recalcitrant gedroeg. Het relaas van de agenten komt overeen met de beelden. Er zouden wel wat ‘slordigheden’ in hun verslag zitten, maar dat is niet om Kroon ‘onrecht aan te doen’.

Overtuigend bewezen

De rechter acht de mishandeling van een agent door Kroon, die hem een kopstoot gaf, overtuigend bewezen. Kroon zou eerst naar de agent hebben gekeken en daarna zijn hoofd bewust richting de agent hebben geduwd. De ogen van de agent zijn op de beelden betraand na de hardhandige aanraking en ook werd een doffe klap gehoord. Kroon suggereerde dat de kopstoot een reflex was, omdat zijn handboeien te strak zaten.

De rechter acht, in navolging van de officier van Justitie, niet bewezen dat Kroon zijn middelvinger naar een agent opstak. Wel heeft Kroon schennis van de eerbaarheid gepleegd door bewust zijn piemel te tonen aan de agente. De rechter heeft op de camerabeelden gezien dat Kroon een op- en neergaande beweging met zijn mannelijkheid maakte.

De rechter vindt het gedrag van Kroon, juist voor een ‘gewaardeerd officier van de landmacht’, op geen enkele manier te verdedigen. ‘Respectloos’, klinkt het. Juist van hem, als hoog onderscheiden militair, mocht anders worden verwacht. Een veroordeling zonder strafoplegging is daarom niet van toepassing en een taakstraf is passend. De rechter veroordeelt Kroon, conform de eis, tot 100 uur taakstraf. Ook moet hij de agent die hij een kopstoot gaf 223 euro schadevergoeding betalen.

In de problemen

De onderscheiden militair kwam in de problemen nadat hij werd betrapt tijdens wildplassen op de Parade in het centrum van de stad. Nadat hij hiervoor was bekeurd toonde hij volgens het OM aan een agente zijn geslachtsdeel. Kroon werd daarop gearresteerd, maar gaf toen (volgens het OM) een andere agent een achterwaartse kopstoot, iets wat Kroon altijd heeft ontkend en tijdens de zitting twee weken geleden met klem herhaalde. De hoofdbeweging was een reflex, zei hij, omdat zijn handboeien steeds strakker gingen zitten. Ook het tonen van zijn geslachtsdeel, ontkent hij. Het wildplassen gaf hij wel toe.

Kroon heeft sterk het gevoel dat de Brabantse politie hem een streek probeerde te leveren. Het voelde voor hem alsof de politie een trofee had binnengehaald. De agent die hij de kopstoot zou hebben gegeven beet hem daarna toe: ,,Daar gaat je Willems-Orde’’.  Volgens Kroon een opmerking die alles zegt over de sfeer van die avond. ,,Die was heel erg tegen mij gericht‘’, zei hij tegen de rechter.

Kroon zou volgens zijn advocaat Knoops moeten worden vrijgesproken omdat de verklaringen van de agenten elkaar deels tegenspreken. De achterwaartse beweging is ook geen mishandeling, vindt Knoops, omdat er geen sprake is van opzet.

Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops tijdens de zitting in de rechtbank. De drager van de Willems-Orde hoort vandaag om 13.00 uur wat de rechter vindt van zijn vermeende misdragingen.
Volledig scherm
Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops tijdens de zitting in de rechtbank. De drager van de Willems-Orde hoort vandaag om 13.00 uur wat de rechter vindt van zijn vermeende misdragingen. © ANP

Willems-Orde

Marco Kroon tijdens zijn arrestatie bij het carnaval.
Volledig scherm
Marco Kroon tijdens zijn arrestatie bij het carnaval. © politie

Mocht de rechter er straks toch anders over denken dan hoeft Kroon zijn dapperheidsonderscheiding, de Militaire Willems-Orde, waarschijnlijk niet in te leveren. Die komt pas in gevaar bij een straf van een jaar cel of meer.

Of hij ook kan aanblijven als militair, wordt wel een stuk onzekerder als hij wordt veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, zoals het OM wil. Hij krijgt dan mogelijk geen verklaring van geen bezwaar van de militaire geheime dienst MIVD. Wie zich voorbeeldig gedraagt krijgt die verklaring altijd. Ook mensen met een strafblad kunnen door de screening komen. Dat geldt nu al voor Kroon, toen hij in 2011 werd veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Hij had stroomstootwapens en kreeg daarvoor een geldboete van 750 euro.

Een boete tot 1000 euro ziet de MIVD door de vingers. Bij taakstraffen ligt die grens op 40 uur. Wie een straf krijgt die hoger is, heeft een probleem en krijgt in beginsel geen vgb. Doorgaans betekent dat ontslag, maar er kunnen om persoonlijke redenen uitzonderingen worden gemaakt. Zo is er een kleine groep militairen die ook zonder vgb aan het werk is op functies waar zo’n verklaring niet per se noodzakelijk is. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij militairen die een partner uit een buitenland hebben, waar de Nederlandse geheime dienst niet mee samenwerkt. De betrokken militairen werken nu op een functie zonder vgb totdat de MIVD in Nederland een goed beeld heeft gekregen van de partner.