Nauwelijks mensen in de Bossche binnenstad. Alle horecabedrijven zijn gesloten. Veel winkels zijn gesloten of korter geopend dan gebruikelijk.
Volledig scherm
Nauwelijks mensen in de Bossche binnenstad. Alle horecabedrijven zijn gesloten. Veel winkels zijn gesloten of korter geopend dan gebruikelijk. © Roel van der Aa

‘Nachtmerrie’ Bossche horeca: ‘Er is snel concrete steun nodig’

DEN BOSCH - ,,Het water komt vooral ondernemers van de kleinere horecabedrijven in Den Bosch aan de lippen. Het is belangrijk dat de gemeente financiële ruimte biedt zodat de ondernemers de medewerkers kunnen betalen.’’ Dat zegt Bernard Kuenen, voorzitter van de Bossche afdeling Koninklijke Horeca Nederland.

,,Buitengewone omstandigheden vergen buitengewone maatregelen’’, schrijft hij met zijn Rosmalense collega Roy van Veghel en regiomanager René Nouwens in een brief aan het de Bossche gemeenteraad en het college van B. en W.

Volgens het drietal is de horecasector door het coronavirus ‘in een snel tempo tot stilstand gekomen’ en zijn de financiële gevolgen groot. Er is ’snel, daadwerkelijke en concrete steun’ nodig.

Ondernemersfonds 

Gevraagd wordt om dit jaar de OZB-heffing te schrappen. Dat bedrag verschilt van bedrijf tot bedrijf. Voor grand café Silva Ducis waarvan Kuenen eigenaar is geldt volgens hem een bedrag van zo’n 1800 euro.

De branchevertegenwoordigers willen ook dat dit jaar de bijdrage van de horeca aan het ondernemersfonds wordt geschrapt. Het gaat om bedragen die kunnen oplopen tot 1200 euro.

Hotels zijn hard getroffen door de coronacrisis. Daarom wordt gevraagd om de toeristenbelasting te schrappen. Van kleinere tot grotere hotels varieert dat grofweg van 1800 tot 15.000 euro’’, zegt Kuenen.

Terrassen

Voor terrassen vraagt de gemeente precario (pacht). ,,Dat zou voor een terras als bij mij 9.000 euro schelen. Een kleiner terras op de Parade of ander deel van de stad gaat het om zo’n 1600 euro’’, aldus Kuenen.

Het aanvragen van vergunningen loopt ook in de papieren. Daarom wordt gevraagd om hiervoor geen kosten in rekening te brengen. Voor een evenement als Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch zou dat zo’n 4.000 euro schelen.

Kuenen, Van Veghel en Nouwens benadrukken in hun brief dat de horeca sinds jaar en dag ‘substantieel bijdraagt aan de lokale economie en de levendigheid van de stad’. ,,Maar in dit geval gaat het ons ook vooral om de werkgelegenheid van al onze medewerkers.’’

‘Nachtmerrie kan nog half jaar duren’

Zij verwachten dat deze nachtmerrie nog wel een half jaar kan duren’. ,,Als dat zo is dan zouden we daarna graag weer met u bezig willen zijn met de duurzame toekomst van de stad.’’

In schrijven de bestuursleden aan dat zij en de leden bereid zin om de horecabedrijven tijdens de coronacrisis ‘te allen tijde beschikbaar te stellen in het geval van nood’. 

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.