Volledig scherm
PREMIUM
Eric Alink. © BD

Of Bosschenaren gul zijn? Mwah

STADSKRONIEKEen huis aan de Buitenpepersdreef. De voordeurbel van René Bekkers (44) doet het niet. Ook bij een hoogleraar kan een draadje loszitten. Geen opzet, hoor. Collectanten wil hij zeker niet ontmoedigen. Op het schoteltje bij de voordeur ligt altijd wat kleingeld klaar. 

René glundert. Aan de Vrije Universiteit Amsterdam is hij vorige week tot hoogleraar filantropie benoemd. Een gewild Scrabble-woord, mits het leggen ervan je medespelers niet ongelukkig maakt. Filantropie betekent liefde voor de mensheid. Al vijftien jaar onderzoekt René vrijgevigheid.  Waarom geven we geld, vrijwilligerstijd, bloed en zelfs organen weg? Van nature zit het in de mens, weet René. Maar je sociale omgeving  ouderlijk huis, school, werk en kerk - is sterk van invloed. Zelf groeide hij op in Heeswijk, naast de Sint-Willibordus. Zijn vader was boekhouder bij DMV Campina. Geld tellen, het kleine leren eren. René zat op gymnasium Bernrode. Vakantiewerk deed hij bij de Veghelse zuivelfabriek, in de poedermelktoren. Een oefening in nederigheid: hij leerde inzien dat talloze Nederlanders dagelijks in lawaai, stof of hitte moeten werken. 

  1. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

    Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

    DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.