Volledig scherm
Elektronische enkelband © ANP XTRA

Officier van justitie over Bossche stalker (28): ‘U bent veel te ver gegaan’

DEN BOSCH - Het is geen goed teken als een verdachte goed de weg weet in de rechtbank. Vlak voordat de verdachte de rechtszaal binnenloopt. legt een bode uit waar hij moet zitten. ,,Dat weet ik wel. Ik ben hier vaak genoeg geweest’’, zegt de Bosschenaar (28) kortaf. Halverwege de zitting vertelt de officier van justitie dat de man inderdaad vaker terecht heeft gestaan. En nu zou hij zijn ex-vriendin vanaf eind vorig jaar bijna een half jaar hebben gestalkt.

Tegen haar zin hing hij briefjes bij haar woning op. Ook bestookte hij haar met berichten via Facebook en probeerde hij de vrouw te bereiken via haar vrienden en collega’s. ,,U bent veel te ver gegaan. U wachtte haar herhaaldelijk op bij het werk. En zij schrok enorm toen zij ‘s nachts in haar auto wilde stappen en u plotseling de deur opendeed’’, zegt de officier.

Verstandelijke beperking

Nadat de vrouw aangifte deed van stalking, hield de politie een zogenaamd stop-gesprek met de man. Agenten legden hem uit dat doorgaan met stalken zou kunnen uitdraaien op een contact- en locatieverbod. ,,Maar u ging gewoon door’’, zegt de rechter. ,,Ik had haar het huis uitgezet en daar kreeg ik spijt van. Ik wilde het uitpraten. Maar ik ben er klaar mee. Ik heb nu een nieuwe vriendin’’, zegt de man.

Het gaat nu ‘kei goed’ met hem. Maar in een reclasseringsrapport is te lezen dat de man door een verstandelijke beperking niet beseft wat de gevolgen zijn van zijn handelen. De reclassering is bezorgd over zijn drugsverslaving. En omdat er een hoge kans is op herhaling wordt geadviseerd om hem te laten behandelen. Ook zou de Bosschenaar een contact- en locatieverbod moeten worden opgelegd waarbij een elektronische  enkelband houvast moet bieden.

Diep gekwetst 

De ex-vriendin die op de publieke tribune zit laat een medewerkster van Slachtofferhulp een slachtofferverklaring oplezen. De vrouw zegt ‘diep gekwetst’ te zijn door de man. Zij dringt aan op een contact- en locatieverbod.

,,Dat is lastig, want meneer en mevrouw wonen vlakbij elkaar’’, zegt advocaat Tiemen Kouwenaar. Maar volgens de officier valt dat wel mee (‘Het gaat om ongeveer een kilometer’). Hij eist 150 uur taakstraf, 2 maanden celstraf voorwaardelijk en een contact- en locatieverbod (met elektronische enkelband). Verder eist de officier behandeling aan de drugsverslaving en moet hij de vrouw ruim 1100 euro betalen voor immateriële schade.

De rechter vonnist zoals geëist. Maar de taakstraf valt 50 uur korter uit. En de schadevergoeding bepaalt hij op 750 euro. Volgens de rechter is niet duidelijk waarom de vrouw precies ruim 1100 euro eist.