Volledig scherm
© Thinkstock

Operette Rosmalen viert gouden jubileum

ROSMALEN - Operette Rosmalen bestaat vijftig jaar. Tijd voor een feestje? Nee, tijd voor een jubileumoperette: Memoires.

Wie op de zoekmachine de naam van de aangekondigde operette intikt, is bezig met een kansloze missie. Geen Johann Strauss, Jacques Offenbach of Franz von Suppé die op het scherm verschijnen. ,,Haha, de werktitel heeft uitsluitend betrekking op onze eigen hoogte- en dieptepunten van de afgelopen vijftig jaar'', verduidelijkt voorzitter/tenor Albert Tukker(69). ,,Diverse anekdotes hebben daarbij als leidraad gediend. We hebben in totaal ruim twintig operettes uitgebracht; tijdens ons jubileumoptreden zullen die - op een paar uitzonderingen na - de revue passeren. Met als toevoeging dat naast de uitverkoren solisten, onder wie de professionele sopraan Nancy Verschuuren, de leden van het eerste uur in het middelpunt van de belangstelling zullen staan.''

Special guest

Hij doelt op Anton Werst, Hans Huyskes en niet te vergeten Leo van der Plas. De bijna 91-jarige nestor van de vereniging is de vader van de internationaal doorgebroken Harrie van der Plas (57), die soms samen met echtgenote Xandra Voda als special guest van Operette Rosmalen ten tonele verschijnt. Piet van der Bruggen, een andere gouden jubilaris, zal overigens niet van de partij zijn.

Quote

Door het barre winterweer kwam er bijna geen kip naar de voorstel­ling

Albert Tukker

De vaste regisseur Astrid Radoes is gesprekken aangegaan met de leden om de anekdotes bij elkaar te brengen. Tukker: ,,We maakten bijvoorbeeld iets geks mee in november 2005. We hadden het Theater aan de Parade afgehuurd, maar door het barre winterweer kwam er bijna geen kip naar de voorstelling.''

Overleven

Momenteel bestaat de vereniging uit zo'n veertig leden, waarbij de gemiddelde leeftijd vrij hoog ligt. ,,Jongeren voelen zich meestal nauwelijks aangesproken door operettes, wél door musicals. Dat is eigenlijk vreemd, temeer omdat beide disciplines veel verwantschap met elkaar hebben. Dat moeten we zien te doorbreken, willen we de komende vijftig jaar overleven'', aldus Tukker.