Volledig scherm
Banaan in de bonus bij de Albert Heijn in Den Bosch van 120.000 euro voor 0,28 cent © Ron Soeters

Provocerende ducttape-banaan hangt in Albert Heijn Den Bosch in de bonus: van 120.000 voor maar 0,28 cent

DEN BOSCH - 120.000 euro voor een aan de muur geplakte banaan klinkt als extreem veel, ook al is het een kunstwerk in een Parijse galerij. Dat vond ook manager Ron Soeters van de Albert Heijn aan De Arena in Den Bosch. Daarom plakte hij een banaan aan zijn muur op de groenteafdeling, die hij in de bonus zette: van 120.000 euro voor nu maar 0,28 cent. 

Manager Soeters, naar eigen zeggen een kunstliefhebber, vond het kunstwerk van ‘Comedian’ Maurizio Cattelan dan ook geweldig. De simpele banaan van de Italiaanse kunstenaar, die aan de muur geplakt zat met ducttape, werd onlangs meermaals verkocht op een veiling voor 120.000 euro. ,,Prachtig om te zien dat zo'n simpele banaan zoveel indruk maakt op mensen”, zegt Soeters. 

‘Hangt een beetje scheef’

Volledig scherm
Banaan in de bonus bij de Albert Heijn in Den Bosch van 120.000 euro voor 0,28 cent © Ron Soeters

De manager plakte maandagochtend een banaan eigenhandig aan zijn muur, met daaronder het bekende bonus-bordje. 120.000 euro doorgehaald, het actuele bedrag 0,28 cent. 

Het gele stuk fruit op de muur van de Bossche Albert Heijn maakte de nodige indruk op zijn klanten. De meesten konden er wel om lachen, anderen waren best kritisch. ,,De een zei spottend dat de banaan nét niet op de juiste hoek van 35 graden was geplakt, zoals het ‘officieel’ hoort, de ander vertelde me dat hij nog niet rijp genoeg was.”

Geen klant heeft nog besloten de banaan van de muur te trekken, om hem vervolgens zelf op te eten. Dat gebeurde zondag wel op de beurs van Miami, waar het kunstwerk ook hing. Daar haalde een bezoeker de banaan provocerend van de muur en at hem op. Andere bezoekers keken vol verbazing toe hoe de dure banaan in zijn mond verdween. Later bleek dat hij de beeldend kunstenaar David Datuna is. 

,,Als iemand dat doet, hang ik een nieuwe op. We hebben er genoeg”, lacht Soeters.