Het raadhuis in Vught is vanwege de restauratie ‘ingepakt'.
Volledig scherm
Het raadhuis in Vught is vanwege de restauratie ‘ingepakt'. © copyright Marc Bolsius

Restauratie monumentale raadhuis Vught valt fors tegen, meer tijd én geld nodig

VUGHT - De restauratie van het rijksmonumentale raadhuis in Vught loopt niet zoals gepland en gaat meer tijd én geld kosten. Volgens de Vughtse burgemeester Roderick van de Mortel komt er veel meer achter de afbladderende verf vandaan dan men ooit heeft kunnen vermoeden.

,,Dit heeft te maken met restauratie die in de jaren 90 heeft plaatsgevonden”, aldus burgemeester Van de Mortel. ,,We zijn aan het inventariseren wat dit betekent voor de werkzaamheden, de tijdsduur en de financiën. Het zal in ieder geval duurder worden. Hoeveel duurder het gaat worden, is nog niet bekend.”

Vocht 

Het raadhuis in Vught staat al enkele maanden in de steigers. Omdat de verf tijdens de vorige restauratie niet goed was aangebracht, hoopte het vocht op in de muren, liet de verf én het voegwerk los en dat ging ten koste van de conditie van het gebouw.

Oude verflagen

Na de huidige restauratie krijgt het raadhuis de historische grijsgroene kleur terug en dat geeft het rijksmonument voor het eerst sinds 1950 zijn originele aanzicht. Bij de huidige renovatie bleek namelijk dat er bij de vensters en beelden toch nog restanten van de oude verflagen te vinden waren. Zo is de oorspronkelijke kleur achterhaald.

Gecamoufleerd

In de jaren 30 transformeerde het landhuis ‘Huize Leeuwenstein’ (1900) tot gemeentehuis van Vught. Architect H.W. Valk tekende voor de ingrijpende verbouwing van het pand. De verschillen in steensoorten en metselwerk werden gecamoufleerd met een ‘minerale verf in lichte kleurstelling’. 

Bij de volgende schilderbeurten werd de kleur steeds iets gewijzigd totdat bij onderhoudswerkzaamheden in de jaren 80 de oude verflagen zijn verwijderd en het hele raadhuis zuiver wit is geschilderd. Ook andere geschilderde delen kregen toen een nieuwe kleur.

  1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
    video

    Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

    DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.