Volledig scherm
ROSMALEN, 23-06-2019, De Kentering, bordspel, Finale EK Riichi, spelers tijdens de EK finale Riichi © Peter van Gogh

Riichi is een stille sport

ROSMALEN - Een portie geluk, een gezonde dosis concentratie en goede tegenstanders. Dat is het enige wat er bij het Riichi nodig is om te winnen. Maar juist dat bleek bij de huidig kampioen te ontbreken.

Honderdveertig deelnemers en vijf scheidsrechters voorzien van accommodatie, zorgen dat iedereen te eten krijgt én dat ze zich kunnen concentreren tijdens het toernooi. Dat moest organisator Foppe Bakker voor elkaar krijgen. Op de late zondagmiddag staat hij zichzelf een biertje toe: het is allemaal gelukt.

Het toernooi dat op vrijdagochtend 21 juni om 10.15 uur opende, is zojuist geëindigd. Het werd nog spannend. Twee Russen, twee Vladimirs en een voormalig Japanse kampioen streden om de eerste, tweede en derde plek. De winst ging uiteindelijk naar de Rus Vladimir Nadanyan.

Yamai Hiroshi eindigde op de derde plek. In 2014 won hij in Parijs nog de titel. Ondanks dat hij niet op de eerste plek eindigde, is hij toch tevreden. “Ik had veel geluk en dat is belangrijk in deze Japanse versie van het spel Majong. In Japan is het een professionele sport, dus lange tijd waren de Japanners het beste. Nu zie je dat ze in het buitenland ook steeds beter worden.” Een goede ontwikkeling voor de sport, iets minder fijn voor hemzelf. “Maar maak je niet ongerust,” lacht hij, “wij zullen ook weer beter worden.”

Hij heeft in het in ieder geval beter gedaan dan landgenoot Tomotake Masaharu. Vorig jaar won hij nog het toernooi in Las Vegas. Dit jaar bereikte hij slechts de twintigste plaats. “Ergens schortte het aan geluk of concentratie. Ook is het spelen tegen beginners lastig. En daarnaast: spelers uit het buitenland spelen weer anders dan Japanners.” Toch is hij tevreden. Zeker over het eten. “Gisteren zijn we bij de Chinees gaan eten. Ik kan wel zeggen: het eten is hier beter dan in Frankrijk.”

Ook het broodje kroket beviel. Net als de soep, de snacks en de sandwiches die tijdens de wedstrijd geserveerd werden. “Vooral ook het worstenbroodje,” wordt er gelachen. Foppe Bakker lacht hartelijk mee, terwijl deelnemers uit Kopenhagen, Australië en Rusland afscheid komen nemen. De een in een luchtig shirtje, de ander in een trui met sjaal. Het spanningszweet is nog te ruiken.

Het waren mooie dagen. En ondanks de spanning, was er weinig emotie. “Riichi is een stille sport. Je ziet soms dat de mondhoeken richting navel zakken, maar emoties komen er verder niet uit. En dat is wel zo prettig.”

  1. Koning Willem I College wél genomineerd maar buiten mbo-prijzen

    Koning Willem I College wél genomi­neerd maar buiten mbo-prij­zen

    APELDOORN - Met een flinke afvaardiging toog het Koning Willem I College uit Den Bosch op deze maandag - de Dag van het mbo - naar theater Orpheus in Apeldoorn. Die locatie vormde het decor van de uitreiking van een aantal prestigieuze mbo-prijzen. Voor het eerst was er tijdens de jaarlijkse happening een prijs voor het Onderwijsteam van het Jaar. Het KW1C-team van de Middelbare Horeca School behoorde tot de tien genomineerden. De jury onder leiding van Dirk Meegens wees uiteindelijk in de betreffende categorie ROC Nijmegen als winnaar aan.