Rijk ‘straft’ Vught vanwege vele villa’s, kazernes, gevangenis en verpleeghuizen; Den Bosch gaat erop vooruit
DEN BOSCH/VUGHT/ZALTBOMMEL - De bijdrage van het Rijk voor gemeenten wordt vanaf 2023 anders verdeeld. Dat is gunstig voor Den Bosch, maar ongunstig voor Vught. Zaltbommel komt redelijk goed weg.
Hoeveel geld individuele gemeenten krijgen uit het gemeentefonds - hun belangrijkste inkomstenbron - hangt bijvoorbeeld af van het aantal inwoners, jongeren en uitkeringsgerechtigden in een gemeente, de oppervlakte van een gemeente en de inkomsten uit onder andere onroerendezaakbelasting.
Vught gekort met 1,2 miljoen euro per jaar
Zaltbommel komt met een korting van 17 euro per inwoner redelijk goed weg. Vught wordt, zoals het er nu naar uitziet, vanaf 2023 gekort met 46 euro per inwoner. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen euro per jaar. Den Bosch krijgt er juist 60 euro per inwoner bij. ,,De verhoging/verlaging wordt in stapjes van 15 euro per jaar ingevoerd”, aldus een Bossche gemeentewoordvoerder. ,,Hoewel het definitieve effect nog niet bekend is, mogen we ervan uitgaan dat de gemeente Den Bosch meer geld per inwoner gaat krijgen. Naar ons oordeel doet het nieuwe verdeelvoorstel recht aan de kosten waarmee wij als centrumgemeente hebben te maken.”
Dure woningen
Volgens wethouder financiën Mark du Maine wordt Vught vooral benadeeld door de hoge gemiddelde WOZ-waarde (woningen en onroerend goed) in de gemeente en de aanwezigheid van het onevenredig groot aantal zorg- en maatschappelijk vastgoed. Hij doelt op de zogenaamde niet-woningen, zoals de gevangenis, militaire kazernes, NM Kamp Vught, maar ook een aantal zorginstellingen met regionaal en landelijk bereik.
Daarnaast gaan we zo zuinig mogelijk met onze huidige budgetten om, zodat we een eventuele negatieve bijstelling zo goed mogelijk zelf kunnen opvangen, en vervelende bestuurlijke keuzes tot een minimum kunnen beperken
Gemeenten met dure woningen ontvangen minder geld van het Rijk dan gemeenten met goedkope woningen omdat de eerste categorie meer belasting van haar eigen burgers kan vragen.
Minder negatief dan een jaar geleden
Du Maine: ,,Voor Vught valt de herijking helaas negatief uit, maar wel minder negatief dan een jaar geleden de verwachting was. Toen ging het nog om meer dan 100 euro. Gedurende het jaar is er nog aan het model gesleuteld en dat gebeurt ook nu nog.”
Wat de gevolgen zijn voor de inwoners als Vught straks met ruim 1,2 miljoen euro wordt gekort, is volgens hem onzeker. ,,Het nieuwe verdeelmodel moet nog worden vastgesteld. Ook de (onafhankelijke) Raad voor het Openbaar Bestuur vindt dat er ‘weeffouten’ inzitten en dat er meer met de draagkracht van gemeenten rekening moet worden gehouden.”
Onzekerheden
Vught probeert het tij nog te keren en is samen met gemeenten zoals Boxtel en Meierijstad aangesloten bij enkele lobby- en overleggroepen over de herijking. ,,We bundelen de krachten.” Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft bedenkingen over het nieuwe model en de Tweede Kamerfracties zijn aangeschreven over het onderwerp.
Financiële uitdagingen
Du Maine wil een rechtvaardig model dat recht doet aan de financiële uitdagingen waarmee ook Vught te maken heeft. Denk aan dure plannen als de N65 en het spoor, maar ook onderwijshuisvesting. ,,Totdat er zekerheid is, gaan we zo zuinig mogelijk met onze huidige budgetten om, zodat we een eventuele negatieve bijstelling zo goed mogelijk zelf kunnen opvangen en vervelende bestuurlijke keuzes tot een minimum kunnen beperken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kostbare kelk uit 1839 keert na restauratie terug in de Sint-Jan: ‘Dankzij een gulle gift van een weldoener’
DEN BOSCH - Hij glanst weer als vanouds. Bijzonder vanouds, want het gaat om een kelk uit 1839. De Aloude Broederschap van het Hoog Heilig Sacrament heeft de bijzondere bokaal onlangs laten restaureren voor een glanzende terugkeer in de Sint-Jan. -
met video
81-jarige man uit Rosmalen overleden bij botsing met auto in Kruisstraat
KRUISSTRAAT - Een 81-jarige man uit Rosmalen is dinsdagmiddag ter plaatse aan zijn verwondingen overleden bij een ongeluk aan de Vliertwijksestraat in Kruisstraat. De man zat op de fiets toen hij in botsing kwam met een auto. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Eropuit
Van de koning van de flamenco tot illustere illusionisten: deze vijf uittips mag je niet missen
TILBURG/OSS/GOIRLE/LITHOIJEN/DEN BOSCH - Elke week vijf zinnenprikkelende activiteiten in jouw regio die je niet wilt missen.
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
met video
Twee automobilisten en jong kind gewond bij verkeersongeval in Kruisstraat
KRUISSTRAAT - Twee bestuurders en een jong kind zijn dinsdag aan het eind van de middag gewond geraakt bij een ongeval aan de Grintweg in Kruisstraat. Het drietal is overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de politie. -
PREMIUM
Renske en Maarten reizen naar Zuid-Afrika in elektrische auto en regelen het zo dat ze geen laadpalen nodig hebben
HELVOIRT - Met je elektrische auto op reis, dat is best spannend, zeker in onherbergzaam gebied. Want wat als er geen laadpaal is te bekennen? Renske en Maarten uit Helvoirt slepen daarom hun eigen zonnepanelen mee naar Afrika. Gewoon op de achterbank.