Nel Willekens en Tosca Diters van het comité Wij Ouderen Willen.
Volledig scherm
Nel Willekens en Tosca Diters van het comité Wij Ouderen Willen. © Paul Roovers/BD

Seniorenwoningen in het oude Jeroen Bosch College, als het aan het Bossche ouderencomité ligt

DEN BOSCH - Ouderen laten wonen in het leegstaande Hudson's Bay-winkelpand? Betaalbare appartementen voor senioren in het vrijkomende Jeroen Bosch College? Waarom niet, zegt het comité Wij Ouderen Willen. Het roer moet om in Den Bosch.

Want oud zijn is veel meer dan zorgbehoevend of eenzaam; bij ouderen zit nog veel energie, ervaring en kennis. Daarvan moet gebruik worden gemaakt. Hoog tijd om anders naar ouderen te kijken. 

Comité WOW

Nel Willekens (76), Tosca Diters (68) en Hans van den Berg (75) willen die verandering bereiken met hun comité Wij Ouderen Willen (WOW). Het begint bij anders  (na)denken. Als dat gebeurt, komt de rest ook wel. Het comité organiseert met RUW daarom als eerste in de Stadsbieb  op 10 maart (19-21 uur) het debat: 'Wij Ouderen Willen-manifest: het roer moet om’. Naast comitéleden spreekt  Tinie Kardol, hoogleraar Active Ageing.

Zorg en eenzaamheid 

De blik van de samenleving op ouderen is nu beperkt, vinden Willekens en Diters. ,,Als we het nu hebben over ouderen gaat het om de groeiende zorgbehoefte of de eenzaamheid. En de vraag hoe we ze vaker naar het theater kunnen laten gaan. Maar als die oudere na dat theater weer alleen in zijn grote lege huis komt, doen we toch alleen aan symptoombestrijding? Het is nu veel te fragmentarisch.”

Betrek ook 55-plussers erbij

Het comité denkt dat het anders kan. Daarvoor moeten partijen zoals gemeenten, zorginstellingen en huizenbouwers durven afstappen van platgetreden paden. Het comité doet een beroep op hun lef en creativiteit.  ,,En betrek de ouderen er zelf bij; maak gebruik van hun kennis en ervaring. Niet alleen van 70-jarigen, juist 55-plussers moeten al meedenken over hun eigen toekomst. Te vaak nog wordt over hun hoofden van alles bedacht.”

Het leegstaande pand van Hudson's Bay in Den Bosch
Volledig scherm
Het leegstaande pand van Hudson's Bay in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Een voorbeeld van anders durven denken is Hudson's Bay. ,,Maar neem ook het leegkomende Jeroen Bosch College. Je kunt er appartementen in maken, ruimten voor gezamenlijk gebruik; een horecapunt, een winkeltje, ontmoetingsfunctie voor de wijk, gezamenlijke pluktuin", zegt Willekens. ,,Ouderen blijven op die manier ook zelf actief. Door zo te wonen kijken mensen weer naar elkaar om, voorkom je eenzaamheid en ziekten. En bespaar je op zorgkosten.”  

Niet een maar twee slaapkamers

Tosca Diters geeft een ander voorbeeld. ,,Als ik nu wil verhuizen uit mijn te grote woning ben ik bijna altijd aangewezen op een appartement, met vaak maar  één slaapkamer. Ouderen hebben juist  behoefte aan een extra slaapkamer als hobby- of logeerkamer. Als een van beiden ziek wordt is het prettig om een extra slaapkamer te hebben. Voor de partner, of als die alleen komt te staan, voor familie. Op langere termijn, met minder alleenstaande ouderen, is zo'n appartement met twee slaapkamers veel aantrekkelijker en praktischer voor gezinnen.”

De prioriteiten liggen verkeerd, vindt het comité, dat nog wel meer wensen heeft: gelijkwaardig en menswaardig oud worden; aanwakkeren van zelfbewustzijn onder ouderen; hun kennis en ervaring inzetten voor een leefbare samenleving. Een politieke partij wil het comité niet worden. Wij Ouderen Willen hoopt dat haar oproep leidt tot een zelfbewuste beweging van ouderen die aan een betere toekomst gaat werken.

Het Jeroen Bosch College dat vrijkomt.
Volledig scherm
Het Jeroen Bosch College dat vrijkomt. © Olaf Smit
  1. Niet 'hakken' maar meestuiteren op de bank tijdens Hardcore Therapy

    Niet 'hakken' maar meestuite­ren op de bank tijdens Hardcore Therapy

    DEN BOSCH - Vanwege de coronacrisis heeft organisator Art of Dance de 25ste editie van de Masters of Hardcore, die aanvankelijk voor zondagnacht in de Brabanthallen stond gepland, (voorlopig) verschoven naar zaterdag 5 september. Om de vele duizenden hardcorefans een hart onder de riem te steken, vond ter plekke wel de Hardcore Therapy Livestream plaats. Uiteraard zonder publiek, maar mét vijf toonaangevende artiesten die allen in hun uppie uit hun plaat gingen.