Sta op tegen kanker in Den Bosch: 18.270 nieuwe donateurs en 79.254 euro

Update + VideoEen paar honderd mensen vormden gisteravond een lint vol verhalen in het centrum van Den Bosch tijdens de tv-show ‘Nederland staat op tegen kanker’. Het resultaat: 18.270 nieuwe donateurs, 79.254 euro en heel veel persoonlijke verhalen.

Een hersentumor. Botkanker. Een melanoom, borstkanker. Nog een keer borstkanker. Vijf keer die rotziekte, op amper vijf meter in de binnenstad van Den Bosch.

Bep wel, Betty niet

Quote

Nu ben ik hier om mijn leven te vieren en mijn schoonzus te herinneren

Bep van Geffen (61)

Vijf verhalen, maar er waren er oneindig veel meer. Want dit was nog maar een stukje van de sliert van al die mensen die gisteravond zij aan zij stonden tijdens de live-uitzending van Nederland staat op tegen de kanker, een samenwerking tussen KWF Kankerbestrijding en Avrotros. Allemaal hadden ze een foto bij zich. Van een dierbare of van zichzelf.

De Schijndelse Bep van Geffen (61) laat bijvoorbeeld een foto zien waarop ze haar schoonzus Betty omhelst. Allebei kregen ze in 2013 darmkanker. ,,Deze is gemaakt op een feestje, toen Betty al wist dat ze het niet ging redden. Ik heb toen het lied Somewhere over the rainbow voor haar gezongen. En nu ben ik hier om mijn leven te vieren en mijn schoonzus te herinneren.’’

Laatste chemo

Haar buurvrouw in dit ‘menselijke lint’ - de Bossche Jolanda Craane (51) - knikt. Drie maanden geleden kreeg ze haar laatste chemo. De arts dacht dat ze het niet zou redden, maar kijk haar hier nou eens staan. ,,Het is een wonder, zo voelt het echt. Dat gun ik al die andere mensen ook. Daarom ben ik hier. Om op deze manier mijn steentje bij te dragen.’’

15.000 nieuwe donateurs

De show leverde 18.270 nieuwe donateurs op, want daar was het natuurlijk allemaal om te doen: zoveel mogelijk geld werven om kanker hopelijk ooit tot chronische ziekte te kunnen degraderen. Daarom had Frans Bauer zich laten omtoveren tot een levend standbeeld, vertelde schaatser Kjeld Nuis dat hij hier was voor zijn overleden oud-ploeggenootje Paulien van Deutekom. Of dan zanger Stef Bos. ‘Papa, ik hou steeds meer van jou’, het raakte al die mensen die een foto van hún overleden vader bij zich hadden. En dat waren er nogal wat. Want kanker, het treft één op de drie mensen.

Bep van Geffen (links) en Jolanda Craane (midden) kregen allebei kanker. Beiden zijn inmiddels ‘schoon’ verklaard.
Volledig scherm
Bep van Geffen (links) en Jolanda Craane (midden) kregen allebei kanker. Beiden zijn inmiddels ‘schoon’ verklaard. © Marc Bolsius
  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.