Stikstof-debat Den Bosch ten einde, belangrijke moties niet aangenomen

TeruglezenDEN BOSCH - Honderden boeren waren vrijdag naar het provinciehuis in Den Bosch gegaan uit protest tegen de strengere stal-eisen waar ze vanaf 2022 aan moeten voldoen. Door massaal af te reizen, hoopten ze de maatregelen alsnog van tafel te krijgen. Op z'n minst totdat duidelijk is wat de landelijke politiek in Den Haag doet om de stikstofcrisis te beteugelen. In het Provinciehuis discussieerde de politiek de hele dag over de Brabantse gevolgen van het stikstof-advies van de commissie Remkes. Lees hieronder wat er vandaag allemaal gebeurde.

• In totaal zaten er zo'n 400 boeren binnen en stonden er 60 trekkers buiten, het merendeel is inmiddels weg
• De Brabantse Milieufederatie (BMF) kondigt een ‘Brabants Actieplan Stikstof’ aan 
• Politieke partijen komen met allerlei alternatieven voor de maatregelen. Lees ze hier.
• Belangrijke moties niet aangenomen.
• Het boerenprotest in Friesland vandaag heeft verstrekkende gevolgen

Boerenorganisaties als ZLTO roepen hun leden op om naar het provinciehuis te komen. Daar spreekt de politiek heel de dag over de Brabantse gevolgen van het stikstof-advies van de commissie Remkes. Het is nog onduidelijk welke maatregelen Den Haag neemt, maar het kan zijn dat die minder vergaand zijn als de besluiten die Brabant in 2017 zelf al nam voor een milieuvriendelijkere veehouderij vanaf 2022. De ZLTO wil dat de provincie die eisen voorlopig laat varen, zeker tot duidelijk is waar Den Haag mee komt. ,,Wacht nou even in Brabant tot er landelijk meer bekend is”, luidt de oproep van ZLTO-woordvoerder Mark de Jong. ,,Zodat je boeren niet nu al klem zet.”

Met het protest lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Op 7 juli 2017, toen Provinciale Staten het besluit namen over de strengere stal-eisen, lieten boeren ook van zich horen voor het provinciehuis. Er waren toen trekkers en spandoeken. Een provinciewoordvoerder weet van de oproepen van boerenorganisaties om naar Den Bosch af te reizen. Hij verwacht geen problemen en zegt dat de provincie geen extra maatregelen neemt om de toestroom van boeren in goede banen te leiden. ,,Als de publieke tribune in de Statenzaal vol zit, is er sowieso extra ruimte waar mensen de vergadering op beeldschermen kunnen volgen.”

2019-10-11 11:33:17 DEN BOSCH - Boeren hebben zich bij het provinciehuis verzameld, waar de Provinciale Staten debatteren over de aanpak van stikstof. De ZLTO heeft boeren opgeroepen massaal bij het debat aanwezig te zijn. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW
Volledig scherm
2019-10-11 11:33:17 DEN BOSCH - Boeren hebben zich bij het provinciehuis verzameld, waar de Provinciale Staten debatteren over de aanpak van stikstof. De ZLTO heeft boeren opgeroepen massaal bij het debat aanwezig te zijn. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW © ANP
Boerenprotest bij Provinciehuis in Den Bosch
Volledig scherm
Boerenprotest bij Provinciehuis in Den Bosch © BD
  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.