Volledig scherm
Vliegvissen naast de randweg en de Magistratenlaan in het ondiepe water. © copyright Marc Bolsius

Straatbeeld: Vliegvissers foppen prooi

Vr 19 jul. Engelengeduld én een goede worp. Dat heb je nodig om baarzen en voorntjes aan je hengel te krijgen bij het Drongelens kanaal. De uren tikken weg, de dunne lijn vliegt door de lucht. 

Heel wat anders dan wachten in een stoeltje aan de waterkant. Twee vliegvishengelaars haalden gisteren natte voeten voor die ene vangst. Ze foppen vissen die aan de oppervlakte happen naar lucht. Vliegvissen is vooral effectief boven niet al te diep water. Bij deze hengelsport bestaat het aas uit haartjes en veertjes die op een speciale manier aan een haak worden gebonden. Zo heb je een natuurlijk lijkende prooi; zoals een nepvlieg. 

Om een vis te vangen moet je veel over het ecosysteem weten. Niet alleen is belangrijk welke vis in welk seizoen op welke plek zwemt; ook moet de lokvlieg op een smakelijk hapje lijken en zélfs nog iets weghebben van een insect dat hier voorkomt. Ach, in de vakantie heb je er de tijd voor ten minste ...

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

Ook een straatbeeld gezien? Mail naar ba.gotink@bd.nl of mention @stadsgezichtdb op twitter.

  1. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
    VIDEO

    Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

    DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.