Vliegvissen naast de randweg en de Magistratenlaan in het ondiepe water.
Volledig scherm
Vliegvissen naast de randweg en de Magistratenlaan in het ondiepe water. © copyright Marc Bolsius

Straatbeeld: Vliegvissers foppen prooi

Vr 19 jul. Engelengeduld én een goede worp. Dat heb je nodig om baarzen en voorntjes aan je hengel te krijgen bij het Drongelens kanaal. De uren tikken weg, de dunne lijn vliegt door de lucht. 

Heel wat anders dan wachten in een stoeltje aan de waterkant. Twee vliegvishengelaars haalden gisteren natte voeten voor die ene vangst. Ze foppen vissen die aan de oppervlakte happen naar lucht. Vliegvissen is vooral effectief boven niet al te diep water. Bij deze hengelsport bestaat het aas uit haartjes en veertjes die op een speciale manier aan een haak worden gebonden. Zo heb je een natuurlijk lijkende prooi; zoals een nepvlieg. 

Om een vis te vangen moet je veel over het ecosysteem weten. Niet alleen is belangrijk welke vis in welk seizoen op welke plek zwemt; ook moet de lokvlieg op een smakelijk hapje lijken en zélfs nog iets weghebben van een insect dat hier voorkomt. Ach, in de vakantie heb je er de tijd voor ten minste ...

Volledig scherm
© copyright Marc Bolsius

Ook een straatbeeld gezien? Mail naar ba.gotink@bd.nl of mention @stadsgezichtdb op twitter.

  1. Zet huisarrest ook schatrijke criminelen aan tot nadenken?
    COLUMN PLAATS DELICT

    Zet huisarrest ook schatrijke criminelen aan tot nadenken?

    Crimineel geld ‘klotst in het rond’ in Brabant, zei burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen vorige week zaterdag in zijn afscheidsinterview. Een dag later bleek het nog erger te zijn: het crimineel geld vlóóg door de lucht. Na een brand in een flatwoning in Den Bosch dwarrelden midden in de nacht van zaterdag op zondag plotseling ontelbare bankbiljetten omlaag. Haastig opgetrommelde politieagenten raapten ze op en stopten ze in vuilniszakken. Of het om tienduizenden euro’s of om honderdduizenden euro’s ging, is niet bekend gemaakt.