Volledig scherm
Thom Groenen krijgt Eremedaille van gemeente Vught voor het redden van mevrouw Van Gennip © Gemeente Vught

Thom (21) trekt gevallen mevrouw Van Gennip nét op tijd van het spoor in Vught waar trein aanstormt, krijgt Eremedaille

VUGHT - De 21-jarige Thom Groenen uit Vught heeft vrijdag een Eremedaille van burgemeester Roderick van de Mortel gekregen voor het redden van mevrouw Van Gennip. Zij viel op 7 maart met haar scooter op het spoor, terwijl er een trein kwam aanrijden. Thom zag het gebeuren, twijfelde geen moment en sleepte haar ‘met gevaar voor eigen leven’ van het spoor.

,,Hij heeft met gevaar voor eigen leven zijn dorpsgenoot mevrouw Van Gennip voor de aankomende trein weggetrokken en zo haar leven gered. We zijn heel trots op hem en zijn daad!”, laat de burgemeester weten op Kasteel Maurick. 

Een sprinter kwam, terwijl zij op het spoor lag

Van Gennip reed die dag in maart op haar scooter, maar zag op de regenachtige dag een dichte spoorboom over het hoofd. Ze reed ertegenaan en viel op het spoor, terwijl een sprinter kwam aanrijden. 

Thom kwam vanaf de overkant van het spoor aanfietsen en zag het gebeuren. Hij gooide zijn fiets opzij en rende naar de gevallen scooterrijdster om haar van het spoor te slepen. Dat lukte nét: de trein botste alleen tegen haar scooter. Uiteindelijk is niemand gewond geraakt bij de aanrijding.

Vrijdag mocht Thom naar Kasteel Maurick komen in Vught, waar hij van de burgemeester een Eremedaille kreeg. ,,We zijn heel trots op hem en zijn daad!”

Volledig scherm
Scooter zwaar beschadigd na aanrijding door trein © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
Thom Groenen krijgt Eremedaille van gemeente Vught voor het redden van mevrouw Van Gennip © Gemeente Vught