Treinen tussen Den Bosch en Tilburg flink op stoom: 400 kaartjes meer verkocht dan vorig jaar

videoDEN BOSCH - Drie stoomlocomotieven uit Baureihe 23 en een diesellocomotief uit de 2200-serie rijden zaterdag de hele dag tussen Den Bosch en Tilburg heen en weer. Den Bosch ligt dit jaar dus opnieuw onder stoom. ,,Wegens succes geprolongeerd”, bevestigt organisator Martijn Lankhaar van Modeltreincenter Den Bosch dat het 10-jarig bestaan viert.

Dit jaar werden er ongeveer 27 honderd kaartjes verkocht voor de ‘stoomritjes’ Vierhonderd meer dan vorig jaar. ,,We hebben meer treinstellen. Dus dan gaan er ook meer mensen in”, verklaart Lankhaar.

Eén van die treinpassagiers is Elly Desar uit Den Bosch. ,,Het is een stukje nostalgie en verbazing”, zegt ze. ,,Ik woonde vroeger in Roosendaal; gingen we bij de spoorwegovergang naar stoomtreinen kijken. De fascinatie? Het kolossale en die toch grove techniek. Heel mooi. Ik kan niets anders zeggen.”

Drie van de vier locs van vandaag zijn stoomlocomotieven. De vierde locomotief rijdt op diesel. ,,Eén van de grootste locomotieven is defect”, aldus Lankhaar. ,,De diesellocomotief was de opvolger van de stoomloc. Dus dat is een mooie aanvulling en ook leuk om te zien voor de mensen.”

De stoomlocomotief stopt ieder uur op station Tilburg.
Volledig scherm
De stoomlocomotief stopt ieder uur op station Tilburg. © Jan van Eijndhoven/Jeroen Verhelst
  1. Verkeerschaos aangepakt: Van Berckelstraat wordt fietsstraat, bus te gast en voor auto geen plaats
    PREMIUM

    Verkeers­cha­os aangepakt: Van Berckel­straat wordt fiets­straat, bus te gast en voor auto geen plaats

    DEN BOSCH - Een kluwen van auto’s, bussen en fietsers op de Van Berckelstraat. Het is een verkeerscocktail waarbij elkaar nauwelijks ruimte te geven is en fietsers nogal eens opzij moeten springen om auto's en stadsbussen te ontwijken. Daar gaat heel snel een einde aan komen. De verkeersader vanuit het noorden in de stad naar het centrum wordt een fietsstraat waarbij de bus te gast is. Auto's mogen er helemaal niet meer komen.