Troep Bossche Bollen’ op weg naar World Scout Jamboree in VS

ROSMALEN - Veertig Brabantse scouts zijn vannacht vanuit Rosmalen vertrokken naar de World Scout Jamboree in Amerika. Morgen begint in West Virginia de 24ste editie van het evenement waar zo’n 45 duizend scouts tussen de 14 en 18 jaar uit zo’n 150 landen aan deelnemen.

Veertig Brabantse scouts zijn vannacht vanuit Rosmalen vertrokken naar de World Scout Jamboree in Amerika. Morgen begint in West Virginia de 24ste editie van het evenement waar zo’n 45 duizend scouts tussen de 14 en 18 jaar uit zo’n 150 landen aan deelnemen.

Popconcert

,,Ik bevat niet dat ik straks in Amerika sta”, zegt Daan Geurts van Kessel (14) uit Rosmalen. ,,Vergelijk de jamboree maar met een groot popconcert zoals Bospop. Ik wil vrienden maken en vooral veel plezier hebben.”

,,Jullie weten niet wat je mee gaat maken”, zegt troepleider Mark Nijrolder in zijn praatje vooraf. Hij heeft als scout en leider aan drie jamborees deelgenomen. ,,In Japan bezochten we scholen. In Thailand bakten we stoeptegels”, zegt hij even later. ,,In de VS gaat het vooral om de lol. Elkaars culturen ontdekken, raften, tokkelen door de bossen, klimmen. De jeugd kan in workshops kennismaken met de techniek van morgen.”

4500 euro

De trip van drie weken kost zo’n 4500 euro. ,,Om het te betalen heb ik acht keer huis-aan-huis in Rosmalen, Maliskamp en Empel bloemen verkocht.”, aldus Daan. ,,Het klinkt misschien raar, maar daar verdien je dus heel veel mee.”

Volledig scherm
De scoutinggroep © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
De scoutinggroep © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
"Jullie weten niet wat je allemaal bij de jamboree mee gaan maken", aldus troepleider Mark Nijrolder uit Sint-Michielsgestel (rechts) © Peter De Bruijn
  1. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
    VIDEO

    Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

    DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.