Volledig scherm
Thomas Rueb. © Das Mag

Vader van Laura H. en schrijver Thomas Rueb voor literaire middag in Vught

VUGHT - In het Strandpaviljoen in Vught (Boslaan 44) vertelt schrijver Thomas Rueb deze zondagmiddag over zijn boek Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. De vader van Laura H. geeft een toelichting tijdens de bijeenkomst die om 16.00 uur begint. 

In de zomer van 2016 werd buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar haar vader in Zoetermeer. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. Vervolgens zit ze een jaar vast op de terroristenafdeling van de PI in Vught. Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Wandeling met gids

Thomas Rueb (verslaggever bij NRC Handelsblad, presentator en schrijver) volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering,  leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. De vader van Laura, Eugene H., zal spreken over zijn ervaring tijdens deze periode van zijn leven.

Voorafgaand aan de bijeenkomst is het mogelijk om een wandeling maken met een gids naar de Penitentiaire Inrichting in Vught.

Brusseprijs

Voor het boek kreeg Rueb onlangs de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek toegekend.  De jury roemt de manier waarop Rueb de lezer mee op reis neemt naar ‘twee nauwelijks doordringbare werelden” ,,De overtuiging waarmee Rueb Laura’s leven dichtbij weet te brengen is overrompelend”, aldus Nieuwsuur-journalist en juryvoorzitter Bas Haan, die de Brusseprijs vorig jaar won.