Volledig scherm
"De Wolvenhoek bij het stadskantoor wordt Plaza Valencia en krijgt het thema carnaval", aldus wethouder van Olden en projectleider Suzan van Iersel (rechts) © Peter De Bruijn

Van Imca Marina tot Jeroen Bosch: tijdens de Vuelta moet heel Den Bosch in Spaanse sferen zijn

DEN BOSCH - Imca Marina die met carnavalsverenigingen 'Viva España' zingt, Spaanse praalwagens van de El Dorado's, een levend schouwspel van het Wonder van Empel, ruim aandacht voor 'El Bosco' of Jeroen Bosch op de Markt, de 'Vuelta Dali', het NK 'slowfietsen' en meer. 

Den Bosch kleurt zaterdag 15 augustus tussen 10.00 uur en 18.00 uur overal, maar zeker op allerlei pleinen, flink Spaans. Die dag start namelijk bij de Citadel de tweede etappe van de wielerronde van Spanje. 

Volledig scherm
De Vuelta trekt door Den Bosch © Gemeente Den Bosch

De coureurs vertrekken rond half één voor een geneutraliseerd rondje van 7,5 kilometer door de Bossche straten. Het wielerpeloton pedaleert rustig door de binnenstad en pakt een stukje Paleiskwartier mee. Bij de Brabanthallen worden de wielerprofs pas echt losgelaten voor hun tweede etappe van 183 kilometer naar de finish in Utrecht. 

Diagonaal over de Parade

Sportwethouder Huib van Olden vindt het prima dat de renners in 2020 niet in Den Bosch finishen. ,,Bij een aankomst zijn de coureurs vermoeid. Er is een prijsuitreiking. Daarna zijn ze snel weg, eindigt het feestje", aldus Van Olden. ,,In Den Bosch hebben de mensen straks de hele ochtend om van de renners te genieten. Ze kunnen bovendien overal in de stad op acht plaza's langs het parcours terecht."

Volledig scherm
De Vuelta trekt door Den Bosch © Gemeente Den Bosch


Bossche pleinen met thema's als urban, data, topsport, carnaval en meer krijgen namen van Spaanse steden zoals Barcelona, Madrid of Valencia. Plaza Boulevard is een uitzondering. ,,Dat evenement staat ook in het teken van Spanje", aldus Van Olden. ,,Het peloton fietst diagonaal over de Parade langs de tentjes en het podium van het theaterfestival. Of Roglic, Kruijswijk of Dumoulin even afstappen voor de cultuur? Ik denk het niet. Die moeten door. De bezoekers wel." 

Volledig scherm
De Vuelta trekt door Den Bosch © Gemeente Den Bosch

Rookvrij en gratis kraantwater

Het draait rondom 'La Vuelta' niet alleen om wielrennen. De Spaanse organisatie wil volgens projectleider Suzan van Iersel van La Vuelta Den Bosch een feestje met extra aandacht voor duurzaamheid en 'gezond stedelijk leven'.  ,,Op de plaza's kan je gezond eten en drinken. Ze zijn rookvrij en er is gratis kraanwater. Al het afval wordt gescheiden ingezameld. Er zijn plannen voor een groene (reclame)karavaan in ons land met elektrische auto's die vóór het wielerpeloton uit rijdt." 

De voorpret begint in Den Bosch, Breda en Utrecht al op 29 april. ,,In de middag arriveert dan een karavaan met zo'n 200 fietsers in Den Bosch. Het startsein voor honderden evenementen in Brabant en Utrecht naar La Vuelta. ,,Wat we eind april gaan doen? Een repetitie van een fietsbellenconcert, flamencodansen en meer", aldus Van Iersel. ,,We brengen de stad alvast in Spaanse sfeer."

Volledig scherm
De Vuelta trekt door Den Bosch © Gemeente Den Bosch