Boeren wonen het stikstofdebat in het provinciehuis bij. De Provinciale Staten debatteren over de aanpak van stikstof. De ZLTO heeft boeren opgeroepen massaal bij het debat aanwezig te zijn.
Volledig scherm
Boeren wonen het stikstofdebat in het provinciehuis bij. De Provinciale Staten debatteren over de aanpak van stikstof. De ZLTO heeft boeren opgeroepen massaal bij het debat aanwezig te zijn. © ANP

Veel alternatieven in debat: 'Hef Natura 2000-gebieden op’

DEN BOSCH - Het debat over de stikstofkwestie in het Provinciehuis begint vrijdagmiddag om 13.30 uur. Daarvoor hebben enkele boeren wat kunnen zeggen. Honderden boeren trekken vrijdag naar het Provinciehuis om hun onvrede te uiten. Volg alles in ons liveblog. Voor het debat hebben in elk geval PVV, SP en ChristenUnie/SGP al voorstellen aangekondigd. 

De PVV dringt erop aan om de beschermde Natura 2000-gebieden op te heffen. ,,Vanwege de status van Natura 2000 en de bijbehorende EU-regeltjes moeten onze boeren kapot en liggen onze bouwsector en infrastructuur op hun gat”, schrijft statenlid Maikel Boon. ,,Omdat in een papieren werkelijkheid het ene type natuur wat meer beschermd zou moeten worden dan het ander zit Brabant op slot, dus laten we stoppen met deze onzin.” 

Meer ambitie

De SP wil dat de provincie juist meer ambitie toont om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Het landelijke beleid omtrent het saneren van veehouderijen bij natuur gaat de partij niet ver genoeg. Als een boerenbedrijf verdwijnt, zorgt dat logischerwijs voor minder stikstofuitstoot. Het Rijk stelt daarbij voor om 70 procent van de verdwijnende uitstoot beschikbaar te stellen aan bedrijven of woningbouwprojecten. De resterende 30 procent mag niet meer worden vergund, zodat de uitstoot per saldo afneemt. De SP wil dat Brabant een andere verdeling hanteert, waarbij Brabant slechts de helft van de gewonnen stikstofruimte opnieuw vergunt. Die schaarse ruimte zou dan vooral benut moeten worden voor woningbouw, aldus SP-statenlid Henri Swinkels. ,,We zullen prioriteit moeten geven aan de woningbouw en aan de verduurzaming van onze maatschappij. Dit gaat wat ons betreft boven bijvoorbeeld de aanleg van nog meer asfalt.”

Uitstel milieu-eisen

ChristenUnie/SGP brengt een voorstel in waar de aanwezige boeren reikhalzend naar uit zullen kijken. De eenmansfractie pleit voor uitstel van de strengere milieu-eisen die de provincie aan Brabantse veehouders oplegt. ,,Voor sommige sectoren zijn geen of te weinig geschikte duurzame stalsystemen beschikbaar”, betoogt statenlid Hermen Vreugdenhil. ,,Het kabinet wil nu ook innovaties in stalsystemen stimuleren. Provinciaal beleid dient aan te sluiten bij de uitwerking van maatregelen door het Rijk. Er bestaat nu nog veel onduidelijkheid.” 

Boeren moeten nu voor 1 april 2020 een vergunning aanvragen. Vreugdenhil wil dat die datum wordt uitgesteld. Ook de datum waarop stallen daadwerkelijk aangepast moeten zijn, 1 januari 2022, gaat wat CU/SGP betreft naar achteren. Een datum noemt Vreugdenhil daarbij nog niet.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Het wordt steeds zwaarder, er wordt steeds meer van ons verwacht’

    DEN BOSCH/TILBURG - Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals de Bossche bezorger Bas Masselink zegt; ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”