Nederland, Den Bosch, overzichtsfoto van de kermis op de markt bij schemer.
Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, overzichtsfoto van de kermis op de markt bij schemer. © copyright Marc Bolsius

'Verplaats de Bossche kermis van centrum naar parkeerplaats bij de Brabanthallen’

pollWo 18 sep. Er is meer ruimte voor veel grotere attracties, terwijl de binnenstadsbezoeker rustig kan blijven winkelen. Oud CDA-raadslid Jacques van der Miessen ziet alleen maar voordelen aan een kermis op het parkeerterrein van de Brabanthallen. Dus vroeg hij deze week aan de gemeenteraad om dit eens te onderzoeken. Een goed idee?

Door Bart Gotink

Terwijl de discussie over een nieuw evenementenbeleid gevoerd wordt, gooit Van der Miessen de knuppel maar eens in het hoenderhok. Is tien dagen lang kermis op de Markt en Parade, met een toch al overvolle kalender, niet wat veel? ,,De kermis heeft een verduveld grote impact op de binnenstad.” 

‘Mensen mijden binnenstad ook’

Poll

Een kermis bij de Brabanthallen verdient een kans

 • Goed idee! (38%)
 • Nee, een kermis hoort in het centrum (62%)
1119 stemmen

Want waar de één geniet van de kermis, is het voor de ander niet per se een versiering, bijvoorbeeld iemand die wil shoppen,  zo betoogde hij voor de gemeenteraad bij de bijeenkomst informeren en ontmoeten. ,,Het trekt mensen naar de stad, maar er zijn ook bezoekers die de binnenstad juist mijden.” En in een tijd dat het evenementenbeleid zich gaat richten op duurzaamheid, veiligheid en geluid, past een kermis misschien niet meer zo goed in het hart van de stad, stelt hij.

Kijk eens naar de voordelen van een verplaatsing, stelt hij verder. ,,Bij de Brabanthallen kan een soort kermisfestival komen, met veel grotere attracties dan in de binnenstad te zien zijn", denkt het oud-raadslid. Het zou overigens ook niet voor het eerst zijn. Ook begin van de eeuw was er al eens een FunFair Boulevard bij de Brabanthallen, met meer dan honderd attracties. Toen ontstond er ook al een levendige discussie over de concurrentie tussen de binnenstadskermis en die op de parkeerplaats van de hallen. Winkeliers zagen de kermis graag definitief vertrekken naar het parkeerterrein, waar kermisliefhebbers liever het historische centrum als decor zagen. 

Skyline vanuit het Bossche Broek met de kermis
Volledig scherm
Skyline vanuit het Bossche Broek met de kermis © copyright Marc Bolsius

Tegenstanders zijn er wel, weet hij ook. ,,Voor sommige cafés is het een soort carnaval en wordt er goed verdiend.”

Vooral roept hij de raad daarom nu op ‘maak budget vrij en onderzoek dit eens grondig'. 

Wat vindt u? Is verplaatsing van de kermis een goed idee? Reageer onder dit bericht op de facebookpagina van Stadsgezicht of via ba.gotink@bd.nl

Illusionist Winfried met zijn openingsact op de kermis op de Markt in Den Bosch.
Volledig scherm
Illusionist Winfried met zijn openingsact op de kermis op de Markt in Den Bosch. © copyright Marc Bolsius
 1. Man voor rechter na dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken
  PREMIUM

  Man voor rechter na dodelijk ongeluk: officier verwijt hem achter het stuur filmen, roken en alcohol drinken

  DEN BOSCH - ,,Hij rookte, filmde zichzelf en dronk alcohol tijdens het rijden. Daarmee nam hij onaanvaardbare risico’s.’’ Dat zei officier van justitie Patrick van Hees donderdag tijdens een rechtszitting over een Bossche automobilist (31) die terecht stond voor het veroorzaken van een ongeluk in juli 2018 op de A59 bij Rosmalen waarbij een vrouw (21) uit Gemert om het leven kwam.