Raadszaal Den Bosch.
Volledig scherm
Raadszaal Den Bosch. © Jos van de Ven/BD

Video en andere verbindingen, maar politiek Den Bosch vergadert door in coronatijd

DEN BOSCH - De gemeenteraadsvergadering in Den Bosch op dinsdag 7 april gaat, met beperkende maatregelen, door en is via live-streaming te volgen. Ook de commissievergaderingen in april gaan door, maar dat gaat via video. Ook weer door belangstellenden te volgen.

De voorbereidende commissievergaderingen voor de raad van 7 april zijn al schriftelijk gedaan, het college van B en W reageert daar volgende week nog op. De raadsvergadering is vervolgens niet toegankelijk voor publiek, wel voor pers en een beperkt aantal ambtenaren. De raadsvergadering wordt live uitgezonden via de site van de gemeente. 

Verspreid op de tribune

Raadsleden die last hebben van verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts mogen op 7 april niet komen.  Op de vergaderplekken zitten, op voldoende afstand van elkaar, alleen de woordvoerders per fractie. De overige raadsleden (39 in een voltallige raad) zitten verspreid op de tribune. Voor de raadsvergadering van dinsdag 12 mei gelden dezelfde spelregels. 

Videovergaderingen voor iedereen

De commissievergaderingen op 14, 15 en 16 april gaan vooralsnog door. Dit worden waarschijnlijk videovergaderingen die door belangstellenden ook gevolgd kunnen worden. De aprilbijeenkomst Informeren & Ontmoeten waarin burgers hun zegje kunnen doen over welk (politiek) onderwerp dan ook, gaat niet door.  

Filmpje maken

Insprekers kunnen wel hun inbreng schriftelijk of met een filmpje of met een videoboodschap insturen. Vragen van de politiek en antwoorden van de insprekers komen dan weer op de website van de gemeente.

Windmolens en panelen

Tegenstanders van de windmolens op De Rietvelden op de publieke tribune van de raadszaal in Den Bosch.
Volledig scherm
Tegenstanders van de windmolens op De Rietvelden op de publieke tribune van de raadszaal in Den Bosch. © BD/Jos van de Ven

De fractievoorzitters hebben ook besloten om drie belangrijke voorstellen door te schuiven en dus niet in de raad in mei te behandelen: Regionale Energiestrategie, Visie Energielandschap en Duurzame Polder. Daar vallen de besluiten waarschijnlijk na 1 juni over.

De afspraken hebben de fractievoorzitters van de veertien partijen in de Bossche gemeenteraad donderdagavond met elkaar gemaakt.