Volledig scherm
Protesten tegen dierproeven bij Charles River in Den Bosch © Domien van der Meijden

Vreedzame actie bij dierproefbedrijf Charles River in Den Bosch: ‘Boxtel en de actie daar heeft ons geen goed gedaan’

DEN BOSCH - Waren er in de ochtend al protesten van de dierenactivisten van Save Movement bij de kalfsslachterij van Vitelco in Den Bosch, in de middag was deze woensdag een deel van deze club mensen ook aan het demonstreren bij het bedrijf Charles River, dat dierproeven doet voor medicijnen en andere toepassingen. 

Maar hier was het scala aan andere deelnemende partijen groter. Want ook de Partij voor de Dieren GroenLinks afdeling Den Bosch en Animal Rights-leden demonstreerden mee om van dieren geen proefkonijnen te maken.

Anders dan in Boxtel

Oprichter van Animal Rights Robert Molenaar: ,,Nu kijkt ineens iedereen naar activisten. Boxtel en de actie daar heeft ons geen goed gedaan. We willen aandacht voor de dieren. En wij doen dat anders dan de club in Boxtel. Ik vraag gewoon een vergunning aan. En ja, onze actie gaat natuurlijk om Charles River. Want achter deze gevel is er weer een vergunning om de komende vijf jaar 265.850 dieren in te zetten voor allerlei proeven waar dit bedrijf goud geld aan verdient. Dat is allemaal volgens regels uit de jaren zestig. Daar willen we vanaf.”

Volledig scherm
Demonstranten brachten hun eigen hondjes mee naar de protestactie tegen honden- en kattenproeven die achter de gevel van Charles River in Den Bosch gebeuren. © Domien van der Meijden

Konijnen en vissen

Volgens Molenaar is er al winst geboekt met dierproeven in de cosmetica. ,,Dat kan hier allemaal niet meer. Maar wij willen ook dat ze geen proeven meer doen bij konijnen, vissen, hamsters, honden en katten. Want dat gebeurt hier allemaal bij Charles River.”

Politie

Ook hier hield de politie een oogje in het zeil vanwege de uit de hand gelopen situatie in Boxtel. Maar ze hoefden niet in actie te komen. De demonstratie verliep keurig.