Volledig scherm
Minderjarigen treiteren een oude man al maanden in Vught. © BD

Vughtenaar staat bekend als 'makkelijk doelwit': maandenlang getreiterd en nu bloedneus geslagen

VUGHT - Een oudere man wordt al maanden lastiggevallen in Vught door verschillende groepjes minderjarige jongens die hem vermoedelijk bewust opzoeken om te treiteren. Afgelopen zondag liep het zo erg uit de hand dat hij een bloedneus werd geslagen op de Kapellaan. Wijkagent Marcel de Rouw noemt het ‘zeer laf gedrag, dat nú moet stoppen’.

De man - volgens de wijkagent heeft hij een lichte geestelijke beperking - staat bij jongeren bekend als ‘makkelijk op de kast te jagen’. Volgens de wijkagent gaat dit verhaal rond in Vught, waardoor meerdere groepjes jongeren hem ‘steeds maar weer opzoeken’ om doelbewust te treiteren. 

De Rouw zag het een paar maanden geleden toevallig gebeuren op straat. ,,Ze scholden hem zomaar uit, terwijl hij geen vlieg kwaad deed.” De jongens schrokken toen er opeens een agent op een fiets naast hen stond. ,,Ze boden meteen excuses aan en beloofden het niet meer te doen”, zegt De Rouw. 

,,Maar alsof het verhaal rondgaat in Vught volgden andere groepjes, die precies hetzelfde gingen doen.” 

Pesten loopt uit de hand: bloedneus en snee 

Het pestgedrag ging maanden door en liep zondag uit de hand. Er ontstond een ruzie, waarbij de man werd mishandeld en gewond raakte. Hij hield daar een bloedneus en een snee in zijn wang aan over. ,,Hij was erg ontdaan”, zegt de wijkagent, die contact met hem heeft.

De Rouw plaatste een oproep op Twitter, waarin hij de betrokkenen vroeg zich te melden. Geheel onverwacht gebeurde dit een paar dagen later: drie minderjarige jongens, die betrokken waren geweest bij de mishandeling, meldden zich bij de wijkagent mét hun ouders. 

‘Nu kunnen we er iets aan doen’

Nu zij zich gemeld hebben volgt er een gesprek, om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Met de minderjarigen, het slachtoffer en een hulpverlener. ,,Erg goed dat ze zijn gekomen, nu kunnen we er iets aan doen”, laat de wijkagent weten. 

Maar omdat ze niet bij de andere treiterpartijen betrokken waren in de afgelopen maanden, zijn er volgens De Rouw zeker meer jongens die zich nog niet gemeld hebben. 

,,Dit moet nu stoppen, dus ik hoop dat anderen zich ook melden. Desnoods de ouders, die hier iets van hebben opgevangen.”

De politie doet verder onderzoek naar de zaak.