Volledig scherm
Perron-3 in Rosmalen. © Bertjan Kers/BD

VVD Den Bosch: Burgerzaken liever in de ochtend dan avond dicht

DEN BOSCH - Dan maar een paar ochtenden in de week dicht, maar burgerzaken in het Stadskantoor in het centrum van Den Bosch en in Perron-3 in Rosmalen moeten meerdere avonden in de week open blijven. De VVD heeft het college van B en W gevraagd hier naar te kijken en de beslissing om de openingstijden van de afdeling burgerzaken in de avonduren fors  te beperken terug te draaien.  

Burgerzaken in het Stadskantoor en Perron-3 in Rosmalen zijn als het aan het college van B en W ligt vanaf 1 september van dit jaar nog slechts één avond per week open voor onder meer het ophalen van een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart. De VVD snapt dat er bezuinigd moet worden, maar vindt het wél vreemd dat dit ten koste gaat van de avondopenstellingen. 

Sluiten op rustige ochtenden

,,Door de openingstijden vooral op de kantoortijden te richten, moeten werkende inwoners vrij nemen om een aanvraag te kunnen doen’’, reageert VVD-fractievoorzitter Ralph Geers. ,,Kijk of er rustige ochtenden zijn, sluit burgerzaken op die ochtenden en ben dan ’s avonds meer open.’’ De VVD wil er in ieder geval een tweede avond bij en ’als het mogelijk is ook een derde avond’. 

B en W willen dat de loketten in Rosmalen na 1 september op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag alleen nog open zijn van 8.30 - 12.00 uur, terwijl dat nu tot 17.00 uur is. Op woensdag blijft Perron-3 van 8.30 tot 20.00 uur geopend. Het stadskantoor aan de Wolvenhoek is na 1 september alleen nog op donderdagavond geopend.  

600.000 euro aan inkomsten mis

De maatregel wordt genomen omdat reisdocumenten sinds maart 2014 tien jaar geldig zijn en daardoor het aantal aanvragen voor een paspoort en identiteitsbewijs afgenomen. De gemeente verwacht tot 2024 gemiddeld 14.500 paspoorten en 7800 ID-kaarten minder uit te geven. Volgens het college loopt de gemeente hierdoor jaarlijks 600.000 euro aan inkomsten mis. Én is er door het fors teruglopen van de aanvragen minder personeel nodig. De openingstijden hetzelfde laten zou niet efficiënt zijn, aldus B en W.

Het financiële tekort wordt niet alleen opgevangen door nog maar één avond in de week open te zijn, maar ook door te bezuinigen op het personeel aan de balie. In totaal schrapt de gemeente op burgerzaken 4 fte. De maatregelen gaan niet ten koste van de dienstverlening, stellen B en W. Eerder werd al bezuinigd op de gemeenteloketten in Engelen en Empel.