Op de hoek Zuid-Willemsvaart-Nieuwstraat zijn zo'n dertig betonblokken gelegd.
Volledig scherm
Op de hoek Zuid-Willemsvaart-Nieuwstraat zijn zo'n dertig betonblokken gelegd. © Marc Brink/BD

Waarom dertig betonblokken in het Gasthuiskwartier zijn gelegd

DEN BOSCH - Grote witte betonblokken. Daarvan zie je er aardig wat liggen in de Bossche binnenstad. Ze zijn  onder meer  bedoeld om ramkraken te voorkomen bij juweliers. Jaren geleden zijn ze ook neergelegd op de Parade om bij grote evenementen eventuele terroristische aanslagen met een vrachtwagen te voorkomen. Waarom liggen er sinds een stuk of dertig op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en de Nieuwstraat?

Er geen winkel gevestigd waar ramkrakers het op gemunt zouden kunnen hebben. En de rand van het gloednieuwe Gasthuiskwartier is geen locatie voor een evenement als doelwit van terrorisme. Er is is iets anders aan de hand.  Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de betonblokken neergelegd als bescherming van het trottoir. ,,Hiermee voorkomen we dat er wordt geparkeerd en dat het trottoir wordt stuk gereden’’, aldus de woordvoerder. 

Geen kwaad 

Het is niet zo moeilijk om te bedenken wie er zou willen parkeren. Want even verderop staan in de nieuwe Chirurgijnstraan aardig wat bouwbusjes geparkeerd om de laatste hand te leggen aan de onlangs opgeleverde woningen.  Daar hebben ze vrij spel, maar daar kan het volgens de gemeente geen kwaad.  

Het is de bedoeling dat de blokken over drie maanden worden weggehaald. Als dat maar goed afloopt. 

  1. Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta
    PREMIUM
    UPDATE

    Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta

    DEN BOSCH - Nu een nietszeggend stukje Dieze in een redelijk troosteloze omgeving. Daar gaat verandering in komen. Een waterplein met een nieuwe lage Diezebrug moet de blikvanger van de Stadsdelta aan de Dieze in Den Bosch worden. Met daaromheen op de Kop van het Zand en Orthenpoort-Zuid torenflats van zeventig meter hoog en in totaal 1300 woningen. De Tramkade blijft voor een deel de speeltuin voor creatievelingen.