Volledig scherm
De Bossche Groenen strijdt tegen 'lichtvervuiling’, hier de winkels aan de Gruttostraat. © Roy Lazet

Weinig applaus voor De Bossche Groenen en lichtoverlast

DEN BOSCH - Lichthinder en lichtvervuiling bespreekbaar maken is prima, maar niet op de manier zoals De Bossche Groenen dat aan de orde stelt. Veel politieke partijen kregen de handen niet op elkaar voor de notitie die de fractie op tafel legde. Er was zelfs hoon: suggestieve vragen, suggestieve foto’s, ga eens zelf met bedrijven praten en er zijn al zoveel regels.

De commissie omgeving had dinsdagavond niet bijster veel lovende woorden over voor de notitie van Engeli Kummeling namens De Bossche Groenen. ,,Het begint al met de foto’s die bijgevoegd zijn. Foto’s van bedrijven waar het licht nog brandt terwijl ze in de avondschemering gemaakt zijn. Foto’s die nota bene vijf jaar geleden gemaakt zijn. Maar dan nog: er moet toch ook gewerkt worden?’’, merkte Joep Gersjes (Lokaal Gestemd) op. 

,,En daarbij: heeft u zelf contact gehad met bedrijven als Esssent of het Rijksvastgoed? Ik wel en ik zal u zeggen, ze doen al veel. Werken al met sensoren en na het werk gaat het licht toch echt uit.’’

Quote

Foto’s die nota bene vijf jaar geleden gemaakt zijn. Maar dan nog: er moet toch ook gewerkt worden?

Joep Gersjes, Lokaal Gestemd

Ook de door Kummeling veronderstelde lichthinder in het buitengebied, in woonwijken en nabij natuurgebieden kreeg weinig bijval. ,,Sociale veiligheid gaat boven alles’’, reageerde Guido Smeets namens Rosmalens Belang. ,,Soms zie je in het buitengebied geen hand voor ogen’’, stelde Ingrid van Zwambagt (CDA). ,,De regels voor verlichting in natuurgebieden zijn al scherp en strak’’, constateerde Fouad Kabbouti namens de PvdA.

De Bossche Groenen probeerde niet voor de eerste keer de lichtmast van hotel Van der Valk in Vught aan de rand van het Bossche Broek nog maar eens als hinderlijk en vervuilend op te voeren. ,,Maar die staat op Vughts grondgebied en daar gaan wij dus niet over. In Den Bosch hebben we strenge eisen voor reclameverlichting’’, schetste wethouder Mike van der Geld.

LED-verlichting op sportvelden

De hinder door verlichting bij sportvelden werd door de partijen weinig serieus genomen. ,,Sportclubs hebben LED-verlichting die alleen gericht is op de velden. Daar heb je geen last van zogenaamde strooiverlichting’’, maakten Van Zwambagt en Van der Geld duidelijk.

De vraag van Kummeling om duidelijke richtlijnen zorgde voor verzuchting. Kabbouti: ,,Er zijn al zoveel regels. Toen ik ze las werd ik er bijna onpasselijk van.’’ ,,We zien geen probleem en zijn niet voor nóg meer regels’’, aldus Hanneke Welten van de VVD.