Weinig plastic om op te vissen in de Bossche Stadsdommel

VIDEODEN BOSCH -  De schippers van de drie boten van Plastic Whale klonken een beetje teleurgesteld, gistermiddag op de Stadsdommel in Den Bosch. Hun tocht over het Bossche water met kinderen van basisschool Oberon had maar heel weinig afval opgeleverd. 

Quote

Als je het vergelijkt met wat we uit de Amsterdam­se grachten halen is het werkelijk bijna niets

Majel, Schipper

,,Als je het vergelijkt met wat we uit de Amsterdamse grachten halen is het werkelijk bijna niets”, zei een van hun. Mag je dan stellen dat de Stadsdommel een schone rivier is? Dat was voor schipper Majel van een wat te snelle conclusie: ,,Het water stroomt hier behoorlijk, dus het kan best zijn dat het afval ergens stroomafwaarts ligt”. 

Oberon  en Sterrebosch waren de twee Bossche scholen die een prijs wonnen in de wedstrijd om plasticvrije wateren, een initiatief van Plasticwhale. Met drie boten -uiteraard gemaakt van hergebruikt plastic- voeren ze gisteren over het stadswater. 

Op de Oberon besteden ze al veel langer aandacht aan mogelijkheden om  bewuster minder plastic te gebruiken. Zo hebben alle kinderen een eigen herbruikbare fles gekregen. 

Schepnetten

Weinig of geen afval, de Oberonners hadden, voorzien van veilige zwemvesten, een leuke middag. Met schepnetten visten ze toch nog her en der wat afval uit het water: een lege champagnefles, een zware fietsketting, wat plastic ook nog en een betaalpas. ,,Met de pincode erbij”, grapte één van de kinderen.

Drie van de Oberon-leerlingen op de plastic boot met schipper Majel.
Volledig scherm
Drie van de Oberon-leerlingen op de plastic boot met schipper Majel. © Paul Roovers/BD
  1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
    video

    Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

    DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.