Volledig scherm
Het had wat voeten in aarde maar er komt weer een ijsbaan in het centrum van Vught. © Marc Bolsius

Winterevenement Vught gaat tóch door maar zonder ijsglijbaan

VUGHT - Met hangen en wurgen is het toch gelukt om voor de elfde keer in het centrum van Vught rond de kerstperiode een ijsbaan neer te leggen. Hij wordt wel iets kleiner en er komt geen ijsglijbaan.  

Desondanks is woordvoerder Martin Huisman van de Stichting IJsbaan Vught verheugd. Amper een maand geleden hield de stichting er namelijk nog rekening mee dat er dit jaar helemaal geen ijsbaan zou komen. 

Herbouw winkelcentrum Marktveld

Op de plek waar vorig jaar het winterevenement stond, aan de Raadhuisstraat, zijn in verband met de sloop en aanstaande herbouw van het winkelcentrum Marktveld namelijk parkeerplaatsen gerealiseerd en die moesten behouden blijven, oordeelden gemeenteambtenaren in eerste instantie. 

Alternatieven niet haalbaar

Huisman: ,,Ook alternatieven zoals het Maurickplein, Marktveld en Lidwinaveld bleken niet haalbaar. Op het Maurickplein was wel ruimte voor de ijsbaan maar niet voor de bijbehorende voorzieningen zoals de ijsmachines, verwarming en toiletwagen. Het Marktveld stuitte op protest van de omgeving en het Lidwinaveld is niet geschikt omdat we daar de stroom- en watervoorziening niet op tijd in orde konden krijgen.”

Parkeerplaatsen

Na ingrijpen van wethouder Toine van de Ven en burgemeester Roderick van de Mortel werd volgens Huisman uiteindelijk toch de Raadhuisstraat aangewezen als locatie voor het winterevenement. ,,Na veel passen en meten, hebben we het samen in korte tijd toch voor elkaar gekregen. Er blijven 27 parkeerplaatsen beschikbaar en daar hebben de ondernemers vrede mee. We zullen er wel al snel over na moeten denken hoe en waar we het volgend jaar gaan doen.”

Volledig scherm
‘Yukigassen’ is deze editie van de IJsbaan Vught niet mogelijk. © Roel van der Aa

Omdat het allemaal compacter moet en snel georganiseerd, zijn er deze editie geen extra horeca-activiteiten zoals de Pubquiz. ,,En de entree hebben we iets aan moeten passen van 3 naar 3,5 euro. Er zijn wel weer spaaracties en kaartjes voor mensen met een kleine beurs. Move Vught doet weer mee met activiteiten en clinics en we hebben weer curling kampioenschappen en schoolschaatsen.”

Entree duurder

Kinderen tot en met vijf jaar, op eigen botjes, krijgen dit jaar gratis toegang.  Extra vrijwilligers zijn volgens Huisman van harte welkom. ,,Tijdens hun dienst mogen hun kinderen gratis schaatsen.”

De IJsbaan Vught opent op vrijdag 13 december en sluit zondag 5 januari.