Volledig scherm
Zayaz-directeur Mohammed Acharki neemt de collage, waarop enkele foto's van huiselijke gebreken als gevolg van de renovatie bijeen zijn gebracht, in ontvangst van de bewoners Leo de Kok en Lana Kuenen. © Chris Korsten

Zayaz gaat klachten van Boschveld-bewoners serieus nemen: ‘Twee ruggenwervels gebroken na val over drempel van 14 cm’

DEN BOSCH - De grootscheepse renovatie in Boschveld, die na een maandenlang uitstel in het laatste kwartaal van 2018 plaatsvond, is niet vlekkeloos verlopen. Veel bewoners zijn nog altijd ontevreden over het resultaat en eisen een vergoeding voor de ontstane schade. Om aandacht te vragen voor de situatie was er dinsdagmiddag een door de lokale SP ondersteund 'verrassingsbezoek' aan het kantoor van woningcorporatie Zayaz gearrangeerd.

Een 'lilliputtertoilet'. Die opmerkelijke kwalificatie geeft Leo de Kok(51) aan het kleinste kamertje van zijn woning aan de Van Musschenbroekstraat. ,,Vóór de renovatie ging het allemaal nog net, maar tegenwoordig kun je op mijn toilet letterlijk je kont niet keren. Behalve dat het plafond een stuk is verlaagd, is het aantal centimeters vloeroppervlak aantoonbaar verminderd. Zelf ben ik 1 meter 63; op de 'poepdoos' zit ik nu met m'n knieën tegen de deur. Eerlijk waar. Mijn kameraad, met z'n 2 meter 5 een boom van een kerel, heeft écht een probleem als hij bij mij thuis verlegen zit om de grote boodschap. Er rest dan slechts één mogelijkheid: de deur wagenwijd openzetten. Krijg je gelijk wat biogas cadeau", verduidelijkt De Kok met een zuur gezicht. 

Problemen

Naast allerlei andere problemen zoals tocht en lekkages zit hij vooral met zijn té kleine keuken in de maag. ,,Als gevolg van de renovatie is het aanrecht liefst zeventien centimeter naar voren geschoven, waardoor ik mijn koelvrieskast niet meer kwijt kan. De kolos staat nu in een klein kamertje. Zoiets hoort toch in de keuken?", aldus De Kok. 

Lana Kuenen (30), die schuin boven hem woont, is wat de klachtenregen betreft 'baas boven baas'. ,,Ik heb te maken gehad met zowat alles wat mis kon gaan", zucht ze. Half ontredderd toont ze enkele recente, op een collage bijeengebrachte foto's van haar woning die on-Nederlands oogt.

Fantasie

Buurtgenoot Cor Marcé(73) zou met een beetje fantasie als waterbouwkundig ingenieur door het leven kunnen gaan. Hij heeft namelijk in z'n badkamer een heuse dijk van bakstenen aangelegd om het douchewater te keren. ,,Anders wordt de gang zeiknat", luidt zijn ongezouten commentaar. ,,Maar veel erger is dat mijn vrouw Ria inmiddels twee rugwervels heeft gebroken, na een lelijke val over de drempel van veertien centimeter hoog.”

Even later wordt een twintigtal actievoerders in het pand aan de Eekbrouwersweg hartelijk verwelkomd door Zayaz-directeur Mohammed Acharki, die al op de hoogte is van de 'surprise visit'. ,,Overal waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Ik beloof dat de klachten héél serieus worden genomen", aldus Acharki die de komende tijd regelmatig overleg zal hebben met een kleine afvaardiging van de bewoners.