Volledig scherm
De entree aan het Sweelinckplein. © KAW Architecten en Adviseurs / MdB3D.

Zuiderschans Den Bosch wordt iets compacter

DEN BOSCH - Het nieuwe woon- en zorgcentrum Zuiderschans wordt iets compacter dan gepland waardoor de zijkant wat minder dicht op de bestaande woningen staat.

Het minder breed maken van de voorgevel is één van de veranderingen  in het ontwerp na reacties van omwonenden en opmerkingen van de leden van de welstandscommissie. Het definitieve plan is donderdagavond besproken in de raadscommissie Omgeving van de gemeente en eerder in de week met omwonenden.

Zoektocht aannemer

In de zomer start de zoektocht naar een aannemer. Woningcorporatie Zayaz en zorginstelling Van Neynsel hebben de coördinatie van het project in handen gelegd van Mounir Benyahya  en Arnoud Bom van Propos Consultancy. 

In totaal komen aan het Sweelinckplein 80 sociale huurappartementen voor ouderen in vijf bouwlagen (4 verdiepingen). Er is een inkomenstoets, behalve als mensen al meer dan 10 uur zorg nodig hebben in de week. Dan komen ze ook voor een appartement in aanmerking. Aan de achterzijde komt een gebouw van twee lagen  waar 44 mensen met dementie kunnen wonen. Daarnaast komt er ontmoetingsplein voor bewoners en ouderen uit de wijk.

Drie meter naar voren

Er is regelmatig overleg geweest met omwonenden van Zuiderschans, zegt Bos. ,,Er waren bij voorbeeld nog opmerkingen over de achterzijde. Daar komt een galerij en mensen waren bang voor inkijk. Ook is nog eens gekeken naar buitenverlichting en parkeren. Na overleg met welstand is besloten om het totale gebouw naar voren te plaatsen, in de richting van het Sweelinckplein. Alles bij elkaar nu zo’n drie meter”, zegt Bom. Aan de kant van de Händelstraat komen extra parkeerplaatsen. De toegang tot het binnenterrein is via de Vivaldistraat, waar ook een fietsenstalling komt en een afsluitbare poort.  

Volgens planning is de sloop na de zomer en start de nieuwbouw in het voorjaar van 2020.

Donderdagavond werd tijdens de vergadering van de raadscommissie overwegend enthousiast gereageerd op het definitieve plan. Antoon de Groot (Rosmalens Belang) sprak over ‘een verrijking voor de omgeving’. 

Volledig scherm
De westzijde van het ontwerp. © KAW Architecten en Adviseurs / MdB3D.