Volledig scherm
Spooktocht door de Somerense bossen © FotoMeulenhof

Gillend door de bossen tijdens spooktocht in Someren

SOMEREN - Een kleine twintig jaar is het vaste prik in de herfstvakantie: de traditionele spooktocht van Jeugdcomité Someren. In kleine groepjes trokken 87 leerlingen uit groep 7 en 8 vrijdagavond de bossen in om zich de stuipen op het lijf te laten jagen door evenzoveel 'spoken'. Het ED mocht mee met acht dappere meiden van OBS de Ranonkel en SBO de Brigantijn.

,,Ahhh! Ik durf niet, ik vind het eng", gillen de meiden vrijwel de hele route. De begeleiders die meelopen worden vastgegrepen, soms hangen er wel vier meiden tegelijk aan één arm. Het is dan ook nogal schrikken als een nep-vogelverschrikker opeens tot leven komt of als een van de meiden haar oom als lijk ziet liggen. ,,We liepen zo snel dat ik het eerst niet eens door had dat hij het was", zegt de tienjarige Hinde.

Kangoeroe

Slechts eenmaal moet begeleider Jessica Koks ingrijpen en vraagt ze aan een in een doos verstopte kangoeroe: ,,Ze vinden het te eng. Mogen we er gewoon langslopen?" Zodra de schrik eraf is, komt de bravoure terug en geven ze de tot 'bigfoot' omgedoopte speler een high five. ,,Dat is ook een van onze regels. De spoken moeten hun act aanpassen als het te eng is, want het moet wel leuk blijven", zegt José Gijsbers, een van de organisatoren.

Quote

Ze vinden het te eng. Mogen we er gewoon langslopen?

Jessica Koks, begeleidster spooktocht

Het meedoen aan de spooktocht is voor veel kinderen al een grote overwinning op zich. ,,Ik ben zo trots op mezelf dat ik ben meegegaan en dat ik de route heb afgemaakt", zegt de twaalfjarige Isa. Isa had zich afgelopen week zelfs afgemeld voor de spooktocht, omdat ze niet meer durfde. Ook tijdens de route verschool ze zich geregeld achter de begeleiders. ,,Ik vond het super spannend. Ik was voor alles bang.”

,,Het spannendste is dat je weet dat ze je laten schrikken maar dat je niet weet wanneer", vindt de elfjarige Liza. Van tevoren had ook zij wel haar twijfels of ze wel mee wilde lopen. ,,Toen ik me opgaf had ik er heel veel zin in, maar dat werd steeds minder. Uiteindelijk ben ik blij dat ik het toch heb gedaan." Voor kinderen die twijfelen of ze de spooktocht aankunnen heeft ze een duidelijke boodschap: ,,Je moet het gewoon doen!”

Quote

Toen ik me opgaf had ik er heel veel zin in, maar dat werd steeds minder. Uiteinde­lijk ben ik blij dat ik het toch heb gedaan.

Liza (11)