Volledig scherm
Peer de Corte © x

Herdenkingsbord Peer de Corte in Deurne

DEURNE - Naar zijn beroemde zoon is al een straat vernoemd. Nu krijgt ook Peer de Corte een vermelding voor de eeuwigheid. 

Bij de voetgangersspoorwegovergang, op het station van Deurne, wordt vrijdag 14 september dat bord onthuld. Daarmee lost de gemeente een belofte in.

Een oude belofte die nog teruggaat naar de vorige eeuw. Na het overlijden van Jules de Corte in 1996 stemde zijn weduwe Thea in met een naamsvermelding. Mits er ook iets ter nagedachtenis aan Jules' vader zou komen. Dat was een wens van haar overleden man. 

,,Twee straten naar een De Corte noemen werd problematisch voor de postbode. De gemeente stelde een plaquette voor. Daar ben ik toen mee akkoord gegaan." Dat zei Thea de Corte tien jaar geleden in deze krant.

Daarna was het al jaren stil rond het bordje voor Peer de Corte. En dat bleef het nog even. ,,Drie jaar geleden hebben we na de mooie expositie over Jules de Corte in Grave een gesprek aangevraagd met burgemeester Mak", zegt Jan Hoebens, voorzitter van de Jules de Corte Stichting. ,,Die had zich goed ingelezen en stond open voor het verzoek. Hij geloofde Thea op haar woord en zei 'daar gaan we iets aan doen'."

De Enkeling

Het herdenkingsbord dat er nu komt, past in de lijn van de andere borden daar. Zoals voor Friso Wiegersma en Ernst Jansz.  Op verzoek van Thea de Corte staat er de tekst van het lied 'De Enkeling' op. Dat heeft Jules de Corte volgens haar voor zijn vader geschreven: 'De enkeling stond op tegen wel honderdduizend dingen, hij wou niet met de massamensen mee in het gareel, hij wenste in het slavenkoor een vrije stem te zingen, maar voordat hij het wist, had hij een schorgeschreeuwde keel.'

Peer de Corte  liep voorop toen in het najaar van 1923 zo'n 250 stakende turfstekers en grondwerkers de markt van Deurne opmarcheerden om een paar centen loonsverhoging per week en vijf dubbeltjes kinderbijslag, te beginnen bij het vierde kind. Toen de staking voorbij was, werd Peer ontslagen bij de gemeentelijke ontginningswerken. Hij zou geweigerd hebben om op zijn knieën de burgemeester om vergiffenis te vragen voor het oproer.

SDAP

Vijf jaar later werd de familie De Corte uit haar huis gezet. Peer de Corte had een juridische strijd met Woningvereeniging Deurne verloren. Hij vertrok naar Helmond, om te gaan werken voor de schroefboutenfabriek van Van Thiel. De Corte zat daar nog namens SDAP drie jaar in de gemeenteraad. Teleurgesteld in zijn partij nam hij afscheid.

Thea de Corte komt vrijdag speciaal voor de onthulling over uit Frankrijk.  Ook de enige nog levende dochter van Peer, die in Helmond woont, is er bij. 

Volledig scherm
Uitzetting van het gezin van Peer de Corte. Vierde van links Jules. © x