Volledig scherm
© Persgroep

Jacques Vriens wil spektakelstuk in de Peel met 120 acteurs uit de regio

ASTEN/OSPELDIJK - De aantrekkingskracht van de Peel heeft kinderboekenschrijver Jacques Vriens zo ver gebracht een van zijn werken als theaterstuk in dit natuurgebied ten uitvoer te laten brengen. 'Wie wil er meespelen?' 

Volledig scherm
© Foto Wendy Risiglione

Het veen van de Peel dient straks niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk als decor voor de theateruitvoering van Jacques Vriens' bekende boek 'Weg uit de Peel'. Op zaterdag 19 mei volgend jaar staat de première gepland in De Groote Peel, dat dan 25 jaar bestaat als nationaal park. Nu al begint de werving van acteurs uit de regio: er zijn er 120 nodig. Over de exacte locaties en data wordt eind deze maand meer bekend.

Vader en zoon
Ook in juni en september volgend jaar zullen verschillende uitvoeringen in de open lucht plaatsvinden op nog drie andere plekken in de Peel, die in een later stadium bekend worden gemaakt. Ze zijn in ieder geval aan beide kanten van de provinciegrens.

Schrijver Vriens slaat voor het vertalen van zijn boek naar toneel de handen ineen met theaterproducent Bas Leenders, onder meer bekend van het Gemertse spektakelstuk 'Van Wor ik Ben'. De twee kennen elkaar uit de tijd dat Vriens voorstellingen regisseerde bij de Gemertse toneelvereniging 't Gat. Vriens' zoon Casper gaat de techniek voor zijn rekening nemen.

Peel als decor
De theaterervaring van Jacques Vriens maakt dat hij zich al helemaal kan inbeelden hoe hoofdpersonage Janneke tussen de turfhopen door rent, op weg naar haar favoriete plekje tussen enkele berken. Vriens: ,,Het is een voorstelling die écht de Peel als decor heeft. Het publiek kan het moeras zien en ruiken. En zeker als het geleidelijk donker wordt, levert dat pittoreske plaatjes op.'' 

Vlakbij het buitencentrum moet een tribune verrijzen voor zo'n 350 bezoekers. ,,En we doen ons best om de natuur zo min mogelijk te storen'', belooft Vriens.

Audities
De zoektocht naar Janneke begint over een paar weken al. In juni beginnen de audities en in september willen Vriens en Leenders de repetities starten. Ze zoeken zo'n honderdtwintig acteurs bij amateurtoneelverenigingen uit de regio.

De rol van Janneke moet worden vervuld door een meisje van twaalf à veertien jaar oud. ,,En die heeft een lastige rol te vertolken'', volgens Vriens. ,,Ze moet best heftige emoties als verliefdheid acteren.'' Volgens Vriens wordt het een emotioneel heftige voorstelling. ,,Maar doordat kinderen centraal staan heeft het ook een luchtige kant.''

Klassenstrijd
Bezoekers worden meegenomen naar de jaren twintig van de vorige eeuw. De tijd van een heftige klassenstrijd in De Peel. Het verzet tegen de grootgrondbezitters groeide. Dat is de achtergrond waartegen het verhaal van de kleine Janneke zich afspeelt. Zij droomt ervan juf te worden en zo te ontsnappen aan haar armoedige bestaan. Hardop dromen doet ze op haar favoriete schuilplek in De Peel. Intussen raken haar broer Nard en meester van de lage school betrokken bij een opstand. Kortom, de tijdsgeest is voelbaar in het verhaal.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement